nieuws

Kwelscherm van gerecyclede kunststof met zwelkoord

bouwbreed Premium

Profextru introduceert een kwelscherm van gerecyclede polyvinylchloride (pvc), dat trillingsvrij kan worden geplaatst en volledig waterdicht is dankzij zwelkoorden met een dikte van 6 millimeter.

Het kwelscherm is een alternatief voor bijvoorbeeld bentoniet en het reikt tot maximaal 12 meter diep. Als de koorden in aanraking komen met water, zwellen ze tot zes maal hun volume. Dat levert gegarandeerd waterdichtheid op, stelt Profextru uit Hardenberg.

Door voorboren ontstaat voldoende ruimte in de bodem om de elementen van het kwelscherm trillingsvrij de grond in te drukken. Dat voorkomt schade aan kwetsbare constructies in de directe omgeving. Bij zandbodems en op plaatsen waar wel getrild mag worden, wordt gebruik gemaakt van een mal met buizen in de kokers van het kwelscherm. Dat biedt zekerheid over de juiste, rechte plaatsing van het scherm.

Profextru is specialist op het gebied van oeverbeschermingsconstructies van gerecycled polyvinylchloride. De gepatenteerde systemen zoals ProLock Sigma en ProLock Omega worden geleverd aan gemeenten, provincies en waterschappen. De systemen worden vaak gecombineerd met houten palen of stalen buizen in de kokers. Deze constructies hebben zich in de praktijk bewezen. Ze hebben een lange levensduur en lagere kosten dan systemen van hardhout of staal, stelt Profextru.

“We zetten nu voor het eerst een kunststof kwelscherm in de markt”, aldus Henry Hoekman, accountmanager bij Profextru. Onze schermen voorkomen kwelschade. Het materiaal is geheel recyclebaar en voldoet daarmee aan de voorwaarden van het cradle to cradle-principe.”

Reageer op dit artikel