nieuws

Kunstwerk van glas gelijmd op veiligheidsruit

bouwbreed Premium

Het sobere C-gebouw van de Erasmus Universiteit Rotterdam kreeg bij renovatie enkele kleurrijke glaselementen ter verlevendiging. Aan Glas Bewerkingsbedrijf Brabant (GBB) de uitdaging om duizenden kilo’s glas te produceren en te bevestigen.

In de voorheen kale betonnen vide van het opgeknapte universiteitsgebouw is ‘De Broche’ de grote nieuwe blikvanger. Dit is een constructie die bestaat uit 85 gesmolten glaselementen die samen een 60 meter lange speld vormen. GBB vervaardigde die door verschillende soorten gekleurd glas te versmelten op 820 graden Celsius. Daarvoor waren glasplaten nodig met dezelfde viscositeit en uitzettingscoëfficiënt. Anders treden bij opwarmen en afkoelen spanningsverschillen op waardoor het glas knapt.

Siliconenlijm

Gezien het gewicht van 6 ton en de positie boven een centrale ruimte van een onderwijsgebouw was het bedenken van een solide bevestigingsmethode de volgende uitdaging.

GBB bedacht een systeem waarbij de gesmolten en gekleurde elementen door middel van transparante tweecomponenten siliconenlijm op een glasplaat werden geplakt. “Dat is een dragende ruit van 12 millimeter floatglas met uitsparingen voor de metalen rotules”, vertelt Ad van de Hoven (GBB). “Door de elementen daarop te bevestigen hebben we een veiligheidsruit gecreëerd.” Een stelconstructie van twee ronde stalen buizen met consoles maakt het mogelijk de glaselementen gevarieerd aan te brengen, in verschillende standen ten opzichte van elkaar. Doordat de glaselementen niet direct op het beton zijn aangebracht, ontstaat bovendien een ruimtelijk effect. Licht kan daardoor makkelijker door de gekleurde elementen schijnen. De gebruikte tweecomponentenlijm werd mede geselecteerd op zijn rek, omdat deze mogelijk optredende spanningsverschillen in het glas moet opvangen.

Ontwerper van het glaskunstwerk is architect en kunstenaar Gerard Frishert (GÉÈF). Hij ontwierp niet alleen de kunstwerken, maar was ontwerper van de complete renovatie. Daartoe behoorde ook de plaatsing van een glaswand tussen de openbare ruimte van de vide en drie serres. Ook dit werd geen simpele ruit, maar een glaswand in drie kleuren.

Airbrush

GBB realiseerde deze wanden door middel van ‘emaille airbrush’, een airbrushtechniek waarbij glaspoeders worden gebruikt. De poeders worden koud op het oppervlak gespoten en vervolgens in de oven gebrand. Op deze manier zijn snel en eenvoudig grote oppervlakken uit te voeren in kleur. In de wanden van het C-gebouw ging het om 45 vierkante meter. De glasframes zijn afgewerkt met een transparante veiligheidsfolie. De airbrush techniek levert een aanzienlijke besparing op ten opzichte van glasappliqué, waarbij gekleurd glas op een dragende ruit wordt verlijmd.

De totale renovatie van het C-gebouw is inmiddels afgerond. Het uit 1968 stammende gebouw maakte vooral qua energieprestatie een flinke sprong vooruit: van een F-label naar een B-label. Daarvoor zijn alle technische installaties vervangen, terwijl de isolatie van het gebouw is verbeterd.

Op het dak van het gebouw kwamen luchtkasten met warmteterugwinning, zonnecollectoren en een sedumbeplanting van 3300 vierkante meter.

Reageer op dit artikel