nieuws

Kroonluchter regelt akoestiek in ontvangsthal universiteit

bouwbreed

Drie gigantische kroonluchters regelen de akoestiek op de overdekte binnenplaats in het Oost-Indisch Huis van de Universiteit van Amsterdam.

De Akoestiekfabriek maakte de theatrale kroonluchters naar aanleiding van klachten over de ruimte-akoestiek. Studenten gebruiken de met glas overkapte binnenplaats als overleg- en ontmoetingsplaats, maar de 11 meter hoge ruimte had een nagalmtijd van 2,3 seconden bij een frequentie van tussen 100 en 400 hertz (de ‘babbelfrequentie’). Dat is maar liefst 0,8 meer dan de wenselijke 1,5 seconden. De kroonluchters hebben dit teruggebracht naar 1,65 seconden.

De kunst was om een kroonluchter te maken die de omgeving goed en aangenaam verlicht, het gewenste akoestische effect heeft en nooit naar beneden kan vallen. Om dit laatste effect te bereiken, hangt elke kroonluchter aan een brandwerend gecoate ecologische mdf-bovenplaat met een staalstructuur erin. Dit geheel weegt maar liefst 250 kilo, is met een kettingtakel op zijn plek gebracht en met dubbele kettingen opgehangen aan de bouwkundige frame van het gebouw.

Aan elke bovenplaat is een aluminium lichtbalk bevestigd met negen led-tl-buizen. Mits ze goed worden gekoeld, gaan deze lampen 80.000 branduren mee. Rondom de lichtbalk hangt een translucente textiele slurf, die zorgt voor een difuus licht. Om een serene sfeer te bewerkstelligen, is verder gekozen voor daglichtleds.

De akoestische functie wordt verzorgd door 35 vierkante meter akoestische deken per lamp, opgeknipt in 150 paneeltjes. De 45 millimeter dikke translucente dekens zijn gemaakt van gerecycleerde PET-flessen en lijken qua structuur het meest op vilt. Ze hangen aan draden in een zorgvuldig in Solidworks doorgerekend patroon dat zorgt dat de lichtverdeling altijd optimaal is. Door de luchtverplaatsing in de lamp draaien de dekens rond. Elke lamp optimaliseert een ruimte van 230 kubieke meter.

Reageer op dit artikel