nieuws

Klinkende overwinning OM in corruptiezaak

bouwbreed

Het hoger beroep in de omkopings- en corruptiezaak rond Janssen de Jong Infra is uitgelopen op een klinkende overwinning voor het Openbaar Ministerie (OM). De straf die het gerechtshof voormalig directeur Rob A. oplegt valt bijna twee keer hoger uit dan toen de rechtbank zich uitsprak over de zaak.

Het gerechtshof in Den Bosch deed vorige week donderdag uitspraak in de tien hogerberoepszaken. De straffen komen grotendeels overeen met de straffen die de rechtbank eerder uitdeelde.

Net als voor de rechtbank worden de hoofdverdachten, Rob A., oud-regiomanager Mark J. en provincieambtenaar Jan S., niet alleen veroordeeld, ze krijgen ook daadwerkelijk celstraffen opgelegd, zoals het OM wenste. Veel verschil tussen de geëiste en uiteindelijk opgelegde straffen zit er bovendien niet. Groot verschil met twee jaar geleden is de twee jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor voormalig directeur Rob A. Dit is fors hoger dan in 2011. De 52-jarige voormalig directeur werd destijds veroordeeld tot zes maanden onvoorwaardelijke celstraf. Dat was fors lager dan de twee jaar cel die was geëist. Volgens de rechtbank wist A. dat ambtenaren werden omgekocht, maar omdat hij in de meeste gevallen niet zelf betrokken was, kon hij niet als medepleger worden aangemerkt. Het hof denkt daar anders over. De rechters achten bewezen dat de 52-jarige voormalige directeur twee ambtenaren van de gemeenten Stein en Maastricht omkocht met geld, een volledig verzorgde vliegreis naar de grand prix van Monaco en een bezoek aan een concert van Robbie Williams. Dus is een jaar onvoorwaardelijke celstraf volgens het hof op zijn plaats. De andere hoofdverdachte in de zaak rond het wegenbouwbedrijf, regiomanager Mark J., krijgt een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Vijf betrokken ambtenaren krijgen celstraffen tot 15 maanden opgelegd. Daarnaast mogen ze jarenlang geen ambtenaar zijn.

In de omkopings- en corruptiezaak rond Janssen de Jong ging justitie grondig te werk. Doormiddel van telefoontaps en verborgen camerabeeld werd de handel en wandel van de verdachten twee jaar lang nauwkeurig vastgelegd. Uiteindelijk worden 21 personen aangehouden. Twaalf medewerkers van het wegenbouwbedrijf, acht ambtenaren en de echtgenote van een van hen. Vijf medewerkers van het wegenbouwbedrijf kregen een transactie aangeboden en ontliepen zo een gang naar de rechter. De zaak tegen de onderneming zelf werd geseponeerd nadat de kartelautoriteit NMa het infrabedrijf een boete oplegde van 3 miljoen euro voor overtreding van de mededingingsregels. In de rechtzaal is er voor verdachten, mede dankzij de heimelijk opgenomen gesprekken, geen ontkennen aan. De rechtbank veroordeelde elf van de vijftien verdachten. Negen van de tien hogerberoepzaken leidden tot een veroordeling.

Het OM brengt het er al bij al beter vanaf dan tijdens de grote landelijke bouwfraudezaak van eerder deze eeuw. Een deel van de aanklacht werd destijds verjaard verklaard, bovendien sprak de rechtbank de meeste verdachten vrij. Bedrijven die wel werden veroordeeld, kregen slechts beperkte boetes opgelegd.

Over de ontknoping in de Limburgse affaire kan justitie derhalve niet anders dan tevreden zijn.

Reageer op dit artikel