nieuws

Keramisch product waterafstotend na versmelting

bouwbreed

Keramisch materiaal dat waterafstotend is gemaakt door het aanbrengen van een coating, blijkt vaak kwetsbaar te zijn voor beschadigingen of extreme temperaturen. Onderzoekers hebben keramisch materiaal versmolten met zeldzame aardmetalen, waardoor een duurzaam en hydrofoob product ontstaat.

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben dertien van de zeventien zogeheten zeldzame aardmetalen van het periodieke stelsel onderzocht, met het doel een waterafstotend bouwmateriaal te ontwikkelen. Alle onderzochte aardmetalen bleken na versmelting met het keramische materiaal dezelfde gunstige eigenschap te hebben: ze zorgen ervoor dat water op het materiaaloppervlak druppeltjes vormt die gemakkelijk wegrollen.

Hiermee is voor het eerst aangetoond dat een keramisch materiaal van binnenuit waterafstotend kan zijn, stellen de wetenschappers. De onderzochte aardmetalen zijn exotische stoffen en hun vochtwerende eigenschappen waren nog niet eerder bestudeerd.

Als een bepaald materiaal waterafstotend moet zijn, wordt in de regel een dunne kunststof coating aangebracht. Maar door weersinvloeden of bij blootstelling aan hoge temperaturen laat de duurzaamheid te wensen over. Volgens de onderzoekers blijft het nieuwe materiaal waterafstotend, ook na bijvoorbeeld blootstelling aan temperaturen van 1000 graden Celsius.

Overigens zijn zeldzame aardmaterialen minder zeldzaam dan hun naam suggereert, menen de wetenschappers. Onder deze noemer vallen ook metalen als nikkel en koper, die onder meer op industrieel gebied volop in gebruik zijn. Het probleem is echter vooral dat het scheiden van de zeldzame aardelementen van de mineralen waarin ze gelokaliseerd zijn, een kostbare aangelegenheid is.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels