nieuws

Kapel maakt Bossche Markt mooier

bouwbreed Premium

Na uitputtende discussies besloot de gemeenteraad van ’s Hertogenbosch de kapotte glazen plaat die de middeleeuwse put op de Markt afdekt, te vervangen door een puthuis met kapel. De bouw hoeft niet veel te kosten en het winkelgebied profiteert, denkt VVD-raadslid Govert Schermers.

Waarom zo’n lang debat over een betrekkelijke kleinigheid?

“De tegenstanders vinden het Anton Pieckerig om iets terug te bouwen dat al lang is verdwenen. De voorstanders gaat het om de cultuurhistorische waarde, om het markeren van de plek waar de stad begon.”

Wat doet een kapel bij een waterput?

“Het is altijd een twee-eenheid geweest. Bij de put stond een paal waarop was aangegeven welke kooplieden er marktrechten hadden. Daaroverheen werd later het Onze Lieve Vrouwehuisje gebouwd. Er zijn meer vormen geweest, maar dit is de variant uit 1522 die we nu gaan terugbrengen.”

Lijkt een klus voor specialisten. Hoe duur mag het worden?

“In een eerste bestek van een jaar of wat terug kwamen we uit op 4,5 ton. Gezien het huidige tekort aan opdrachten in de bouw zou het een stuk goedkoper moeten kunnen. De gemeente is bereid twee ton te betalen, de rest moet van sponsors komen.”

Wat is de waarde van een kapelletje als je al een kathedraal in de stad hebt?

“Wij vinden de Markt nu een kale lege vlakte. Met een kapel is hij mooier en aantrekkelijker voor het winkelend publiek. ”

Je kunt er straks niet bidden?

“Dat is niet de bedoeling. Bidden doen we wel in de kathedraal. Bedevaart klinkt net te zwaar, maar het puthuis zou een mooi verzamelpunt kunnen zijn, bijvoorbeeld voor de jaarlijkse Stille Omgang, wanneer katholieken van heinde en verre naar Den Bosch komen lopen.”

Water putten kan wel?

“Het is maar zeer de vraag of we de takel terugbrengen op de put. Wat voor nut heeft dat? Er komt toch niemand meer water halen bij een put?”

Reageer op dit artikel