nieuws

Kamervragen over fraude arbeidsmarkt

bouwbreed

Bouwend Nederland spant zich onvoldoende in om ontduiking van arbeidsvoorwaarden en sociale regelgeving tegen te gaan. Dat vindt PvdA-Kamerlid John Kerstens.

“De brancheorganisatie neemt te weinig het voortouw om illegale, onwenselijke constructies aan te pakken en te veroordelen. Deels begrijp ik dat – in de bouw gaat het altijd om de laagste prijs – maar het maakt de positie van de sector er niet sterker op. “

Kerstens reageert op de commotie die is ontstaan rond Strabag. Het Oostenrijks-Duitse bouwbedrijf zou, zo onthulde het Financieele Dagblad deze week, op het project Spoorzone Delft sjoemelen met loonkosten van Portugese bouwvakkers.

Bouwend Nederland is verbaasd over de reactie van de voormalig FNV Bouw-voorzitter. Zegsman Pim Nusselder wijst er op dat juist samen met de bonden wordt opgetreden tegen “bedrijven die wettelijke regels ontduiken en de cao-bepalingen aan hun laars lappen”. Om die reden is volgens Nusselder onlangs het Bureau Naleving uitgebreid met extra mankracht. “Ook is het nalevingsprotocol aangescherpt en is het sanctiebeleid gericht op notoire overtreders.”

Samen met andere werkgeversorganisaties en bonden worden de mogelijkheden onderzocht om schijnconstructies beter in kaart te brengen. “Bouwend Nederland heeft het voortouw dus juist stevig in handen”, zegt de woordvoerder. “In de dagelijkse praktijk wordt nu al harder opgetreden. Actueel bewijs is de klinkende overwinning tegen de wanpraktijken van Ha-Sa Insaat in de Eemshaven.”

Kerstens heeft inmiddels Kamervragen gesteld naar aanleiding van de rel rond Strabag. Hij wil weten of minister Asscher heil ziet in een speciale sociale inspectie, naar Duits en Belgische voorbeeld. “Er is in die landen minder arbeidsmarktfraude.”

De Europese bouwbonden eisen ondertussen aanscherping van de detacheringsrichtlijn.

> pagina 2: Praktijk van koppelbazen keert weer terug

> pagina 6: Dura Vermeer vreest Strabag-zaak niet

Reageer op dit artikel