nieuws

Jonge huizenkopers naar krimpgebieden

bouwbreed

Lage prijzen van koopwoningen maken minder populaire plattelandsgemeenten gewild onder jonge huizenkopers. Dat blijkt uit het proefschrift waarop Rixt Bijker promoveert aan de Universiteit Groningen. Het zijn in het bijzonder jongeren uit de omgeving die naar zulke gemeenten trekken. Daarbij speelt niet alleen de prijs van het huis een rol maar ook de kwaliteit. De […]

Lage prijzen van koopwoningen maken minder populaire plattelandsgemeenten gewild onder jonge huizenkopers. Dat blijkt uit het proefschrift waarop Rixt Bijker promoveert aan de Universiteit Groningen.

Het zijn in het bijzonder jongeren uit de omgeving die naar zulke gemeenten trekken. Daarbij speelt niet alleen de prijs van het huis een rol maar ook de kwaliteit.

De aantrekkelijkheid van de woonomgeving vinden de verhuizers minder belangrijk. Verder maakt het onderzoek duidelijk dat verhuizers naar minder aantrekkelijke gemeenten doorgaans minder te besteden hebben dan zij die in een gewilde plaats gaan wonen. Dit heeft te maken met hun opleidingsniveau. Mensen met een opleiding op hbo- of academisch niveau verdienen doorgaans meer en verhuizen dan ook naar de aantrekkelijkere regio’s. Verhuizen vanwege het werk vinden beide groepen minder belangrijk.

Reageer op dit artikel