nieuws

Horizontale boring naar hartje Rotterdam

bouwbreed Premium

In Rotterdam-Zuid is een megaoperatie gaande voor de aanleg van 26 kilometer restwarmteleidingen. Op complexe locaties gaat Visser & Smit Hanab met HDD-boringen onder woonwijken, kadeconstructies en havenbekkens door.

Voor de aanleg van de ‘De Nieuwe Warmteweg’ (DNWW) is ‘horizontal directional drilling’ (HDD) uitermate geschikt. Deze sleufloze techniek maakt gebruik van computergestuurde boringen. Dat minimaliseert hinder voor de omgeving. In hartje Rotterdam betekent het echter allerminst dat de klus ongemerkt zal verlopen. Het trekken van een buis van 1500 meter met een doorsnede van 60 centimeter belooft in het weekend van 8, 9 en 10 maart een spektakel te worden. De boring tussen Wilhelminapier en Brielselaan vereist een stremming van alle verkeer over Erasmusbrug en Nieuwe Maas. “Om de buis voor de opening op de Wilhelminapier te krijgen, waar we aankoppelen op de stadsverwarming, moeten we hem volledig uitleggen. Dat betekent dat hij met zijn kont tegen de Maasboulevard ligt, helemaal aan de overkant van de rivier”, vertelt omgevingsmanager Maurice Huisman (Visser & Smit Hanab). “Er kan van vrijdagavond tot zaterdagochtend geen schip meer door.”

Op de Wilhelminapier zal op 9 maart een lange rij staan van vijftien telescoopkranen. Die tillen de leiding van 300 ton 20 meter de lucht in om hem in de juiste hoek, zonder te knikken, netjes in een voorgeboord gat te leiden. Voorboren en aanbrengen van bentonietvulling moet richtingafwijkingen en blow-outs voorkomen. Visser & Smit Hanab begint met een lichte boor vanaf de Brielselaan. Die gaat tot 60 meter diep onder het schiereiland Katendrecht door. Een ‘ruimer’ achter de boorstang brengt het boorgat op een grotere diameter. Erachter komt een trekkop waarmee de persleiding het boorgat in wordt getrokken. Europa’s zwaarste boor, met 450 ton trekkracht, trekt de leiding vervolgens vanaf de Brielselaan met een tempo van 100 meter per uur het voorgeboorde gat in. De rig kan zich schrap zetten op een speciaal geslagen damwandkuip. Het spektakel herhaalt zich in het weekend van 23 maart bij het trekken van de retourleiding.

Langs de Nieuwe Waterweg zijn al twee strengen van 750 meter witte buisleiding aan elkaar gelast. Die worden op 4 en 5 maart drijvend over de rivier vanaf Hoek van Holland op locatie gebracht. Een witte polyethyleen bekleding zorgt voor bescherming van de dubbellaagse stalen pijp. Isolatiemateriaal zorgt ervoor dat de temperatuur van het 120 graden warme water dat door de pijpen moet gaan stromen op het hele traject slechts 2 graden afkoelt.

Afvalenergiecentrale

Over totaal 3 kilometer van de 26 kilometer DNWW worden persleidingen met behulp van HDD-boringen getrokken. Of eigenlijk over zes van de 52 kilometer, want over het hele traject komen zowel aanvoer- als retourleidingen. De rest van het traject gaat op de ouderwetse manier: door straten open te graven. In totaal gaan er 7200 buiselementen de grond in, elk 10 tot 16 meter lang.

AVR-Van Gansewinkel Afvalenergiecentrale in de Botlek gaat 24 uur per dag warmte leveren die vrijkomt bij het verbrandingsproces. Meer bedrijven zullen in de toekomst aankoppelen op het leidingenstelsel. Het Warmtebedrijf zal een hoeveelheid duurzame warmte leveren die overeenkomt met het verbruik van vijftigduizend woningen. Dat levert Rotterdam zo’n 80 kiloton reductie van CO 2 -uitstoot op. De aanleg van het netwerk is volgens Marjolein Boer (Warmtebedrijf) niet eens het lastigste deel van de operatie. “Minstens zo complex zijn overleg en afstem ming met alle stakeholders en het aanvragen van de 130 permanente en vijfhonderd uitvoeringsvergunningen. Maar daar zie je niets van.”

Projectgegevens

Opdrachtgever:Warmtebedrijf Infra, RotterdamAannemer:Visser & Smit Hanab, PapendrechtInstallaties:Imtech Industrial Services, Den HaagContractvorm:design, construct & maintenanceOpdracht:2 x 26 kilometer ondergrondse buisleiding, 5 boosterstations, 2 buffertanksInvestering:100 miljoen euroOpleveringsdatum:eind 2013

Reageer op dit artikel