nieuws

‘Hetzelfde soort werk, andere discipline’

bouwbreed

De bouw telt wel honderd kennisclubje. Onderweg naar één bouwcampus geven SBR en Curnet het goede voorbeeld. Twee nauw betrokkenen over de vlot verlopen fusie die resulteert in SBRCurnet.

Jack de Leeuw en Wouter Remmelts studeerden beiden af aan de TU Delft. De eerste als architect, de tweede als civiel technicus. Ze spraken elkaar in de afgelopen maanden bijna dagelijks. Niet over hun studie, maar over de samensmelting van twee oude, gerenommeerde en bedreigde kennisinstituten in de bouw: SBR (Rotterdam, 1959) richt zich van oudsher op de b&u-sector, Curnet (Gouda, 1952) op de gww-sector.

Over twee weken is De Leeuw vijftien jaar directeur van SBR. Curnet krijgt hij erbij. Remmelts, negen jaar bestuursvoorzitter van Curnet, vertrekt deels met pijn in het hart. “Maar ik ben blij dat deze fusie wel geslaagd is.”Hij doelt op de fusiepoging tussen Curnet en CROW die eerder faliekant mislukte. De bouwer houdt er een vervelende herinnering aan over. “Er was geen chemie. De beoogde fusie klapte op de huisvesting, de mensen en de locatie. Op het laatste moment was er ook nog een financiële discussie. Voor Curnet was dat heel vervelend. De directeur had nota bene plaats gemaakt voor de onderhandelingen. Het kostte ons veel geld.” Lang treuren was er niet bij. Remmelts zocht vrijwel direct na het harde gelag contact met SBR. “Er was direct een klik. Hetzelfde soort werk, andere discipline. Ik geef deze fusie een negen. Al moesten we zestien mensen ontslaan.”

Wederopbouw

Dan De Leeuw. Over twee weken is hij vijftien jaar voorzitter van SBR. Hij had zelf nooit verwacht dat hij zo lang zou blijven hangen: “Ik vond SBR stoffig en saai. Een rare club. Helemaal niks. Toen ik voorzitter was dacht ik het een jaar of vier te doen.” De Leeuw is bijgedraaid: de bouw heeft kennisinstituten misschien wel meer dan ooit hard nodig.

Curnet en SBR stammen beiden uit de jaren vijftig. “Curnet werd opgericht toen half Rotterdam was platgebombardeerd. De stad moest opnieuw worden opgebouwd. Er waren onvoldoende voorschriften voor beton, toen nog een niet veel toegepast materiaal dat ineens aan populariteit won”, weet Remmelts. Ook de oprichting van SBR heeft te maken met de wederopbouw, zegt De Leeuw. “Woningbouwers van die tijd waren allemaal heel klein. Om aan de enorme vraag te kunnen voldoen moesten er snellere bouwmethoden komen. Wij haalden de koplopers bij elkaar en zorgden voor oplossingen. Dat doen we nog steeds. Plastisch gezegd melken wij vijf, zes slimme mensen uit en maken daar rapporten van.”

Er zijn echter teveel eendimensionale kennisclubjes, vindt Remmelts. “We hebben honderden clubjes met eigen bestuurtjes. Dat moet effectiever.” De Leeuw vult aan dat de nieuwe tijd vraagt om andere onderzoeksvragen. “Hotels, woningen, ondergronds bouwen en infrastructuur komen vaker samen en kun je niet meer beschouwen als losstaande technieken die je even toepast.”

De fusie tussen SBR en Curnet komt niet uit de lucht vallen en is noodzakelijk. De gasopbrengsten verdampten als belangrijke inkomstenbron voor onderzoek. Elke bouwvakkers die zijn baan kwijtraakt, betekent daarbij ook minder geld voor onderzoek. De waarde van kennisdelen wordt ook steeds minder gezien.

Remmelts: “Na de bouwfraude kwam de klad er in werd het minder vanzelfsprekend om gezamenlijk onderzoek te doen voor de BV Nederland. Waarom zou ik daarin geld steken als mijn concurrenten er ook van profiteren, redeneert een bouwdirecteur tegenwoordig.” Remmelts adviseert bouwbedrijven de krachten weer te bundelen: “Van een innovatie heb je misschien niet de rest van je leven lol van, maar je loopt altijd voorop.” Bovendien: op eigen houtje innovaties verzinnen is ook niet alles. “Zonder richtlijn is er geen opdrachtgever die daarmee wilt werken.”

Prediker

Punt gemaakt. Kennisdelen is belangrijk. SBRCurnet zal nieuwe wegen bewandelen. Waarvoor eigenlijk? Wat als SBR en Curnet nooit hadden bestaan? Had iemand daar iets van gemerkt? Remmelts: “Zonder Curnet waren er geen richtlijnen voor schoner beton of hogesterktebeton. Absoluut denk ik dat Curnet Nederlandse bruggen en viaducten veiliger heeft gemaakt.” De Leeuw: “Zonder SBR was de Nederlandse kwaliteit van bouwen niet zo hoog geweest als nu. Op het gebied van duurzaam bouwen spelen wij ook een grote rol. Bouwers hebben ons daarom weleens verguisd. Maar wij zeggen niet als prediker: gij zult duurzaam bouwen. Wij zeggen: het gaat op je afkomen. Dit moet je weten als de opdrachtgever het aan je gaat vragen. We proberen bouwbedrijven beter te laten opereren.”

Reageer op dit artikel