nieuws

Het huishoudboekje

bouwbreed

Er gloort hoop aan de horizon. Binnenkort hebben we geen boekhouders meer. Die zijn niet meer nodig om het huishoudboekje op orde te brengen, want het huishouden is er dan niet meer. Dat is immers precies waar het kabinet mee bezig is, het huishoudboekje op orde brengen, maar het huishouden laten verkommeren. Dat dit een […]

Er gloort hoop aan de horizon. Binnenkort hebben we geen boekhouders meer. Die zijn niet meer nodig om het huishoudboekje op orde te brengen, want het huishouden is er dan niet meer. Dat is immers precies waar het kabinet mee bezig is, het huishoudboekje op orde brengen, maar het huishouden laten verkommeren.

Dat dit een domme methode is, hebben oplettende lezers op deze plek al vaker betoogd gezien. Neem de 2 miljard die de corporaties moeten neertellen. Dat scheelt 30 tot 40 miljard investeringsruimte en dus alleen aan btw al 6 tot 8 miljard. Leve de 2 miljard, roept het kabinet dan, en wil er geen cent van afdoen. Intussen is het dus wel een dief van de eigen portemonnee.

Net zo dom is het bezuinigen op infrastructuur, die 200 miljoen weet u wel die nodig is om werklozen wat meer te kunnen geven. Een neerwaartse spiraal is het. Iedereen weet dat het beter is te investeren dan het geld te stoppen in overdrachtsuitgaven. Investeringen dragen direct bij aan de economische groei, overdrachtsuitgaven slechts gedeeltelijk en helemaal niet als het in de oude sok gaat.

Als bouwer word je toch gek van dit kabinet. Alles wat gedaan kan worden om de bouw verder de afgrond in te storten, wordt gedaan door de kwajongens en -meisjes op en langs het Binnenhof. Gek worden kan echter niet, want er wordt ook al bezuinigd op de geestelijke gezondheidszorg. En dat allemaal voor dat huishoudboekje dat op orde moet komen.

De politiek is ziende blind en horende doof is de enige mogelijke conclusie. Anders zou Stef Blok, inderdaad voor wonen, de Eerste Kamer toch niet schofferen met zijn uitspraak over de hypotheekrenteaftrek. De senaat vind 50 procent aflossen wel voldoende. Blok niet. Het standaardargument: dat kost geld. Inderdaad, maar dat merken we pas op zijn vroegst over een jaar of 10, of helemaal niet, omdat er toch geen huis meer verkocht wordt.

Het meest trieste is dat de politiek niet doorheeft dat de economische groei door dat geklungel alleen maar verder gefrustreerd wordt. Met 395 emigranten per dag loopt Nederland snel leeg en kan het huidhoudboekje het ronde archief in.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels