nieuws

Groen strooizout tast metalen minder snel aan

bouwbreed

Onderzoekers van de universiteit in Wageningen werken met een aantal Gelderse partners aan een duurzaam alternatief voor klassiek strooizout. Het ‘groene’ zout is veiliger voor de bermvegetatie en wordt in de natuur afgebroken. En metalen worden er minder snel door aangetast.

Het groene strooizout wordt gemaakt van uit bermgras of keukenafval. Bacteriën zetten de suikers uit de grondstoffen om in acetaat en waterstof. De waterstof wordt gebruikt voor de productie van energie of chemicaliën en van het acetaat kan het groene zout calcium magnesium acetaat (CMA) worden gemaakt.

In het laboratorium werkt dit al goed, maar de opschaling is niet eenvoudig. De fermentatie wordt onder andere verstoord door de producten zelf. Acetaat en waterstof zijn de uitwerpselen van de bacteriën. Als de micro-organismen daarin rond blijven zwemmen, dan stikken ze. De wetenschappers zoeken daarom samen met technologische bedrijven naar methoden om de acetaat en waterstof te oogsten, terwijl het fermentatieproces doorgaat. In 2020 moet het mogelijk zijn om het groene zout op grote schaal te produceren.

Reageer op dit artikel