nieuws

Gemeenten negeren wet milieuprestaties

bouwbreed

Gemeenten treden coulant op als de sinds 1 januari verplichte milieuprestatieberekening ontbreekt bij de aanvraag van een omgevingsvergunning.

Dat blijkt uit een steekproef van Cobouw onder een aantal gemeenten. Kleine gemeenten, maar ook grote gemeenten zoals Rotterdam weigeren bouwplannen af te keuren als er geen milieuprestatieberekening is gemaakt, terwijl Den Haag dat wel van ze verlangt. “Wij doen daar niets mee”, verklaart een ambtenaar van de afdeling vergunningen van de gemeente Rotterdam.

Ook de gemeenten Hof van Twente én Losser maakt het niet uit of een baksteen uit India komt of uit Maastricht. Zit de CO 2 -berekening niet bij de vergunningaanvraag, jammer dan. Wico Ankersmit, directeur van de vereniging Woning Bouwtoezicht Nederland is niet verbaasd dat diverse gemeenten een oogje toeknijpen als de milieuprestatieberekening ontbreekt.

“Het probleem is dat er geen milieuprestatie-eisen gelden. Met andere woorden, wat de uitkomst van de berekening is, doet er in feite niet toe.” Ankersmit neemt het toezichthouders niet kwalijk dat ze de wet negeren. “Het zou mijn prioriteit ook niet hebben. Constructieve veiligheid en gezondheid zijn belangrijker.”

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft er bewust voor gekozen om voorlopig alleen de milieuprestatieberekening verplicht te stellen en niet de eisen. Op die manier kan de markt alvast wennen aan het nieuwe fenomeen. Zodra de rekenmethode optimaal is, volgen de eisen.

De zoektocht naar een ideale bepalingsmethode voor milieuprestaties is niet eenvoudig, zegt Ankersmit: “Het is moeilijke materie. De milieuprestatie van een gebouw is van meerdere factoren afhankelijk. De herkomst van bouwmaterialen speelt een rol, evenals de levenscyclus, de vraag in hoeverre een gebouw zich leent voor transformatie. Maar ook de relatie met de energieprestatie van een gebouw is van belang.”

Schoonheid

Om het nog ingewikkelder te maken, de schoonheid van een bouwwerk kan eveneens invloed hebben op de levensduur, vervolgt Ankersmit. “Het meest simpele hekwerk op een balkon is misschien super milieuvriendelijk. Maar wat koop je daarvoor als niemand het huis wil huren, omdat het er niet uitziet?”

Het laten maken van een milieuprestatieberekening kost tussen de 150 en 500 euro.

Reageer op dit artikel