nieuws

Gedoogbeleid milieulabel

bouwbreed

Bouwen zonder milieuprestatieberekening is tot 1 juli van dit jaar geen probleem.

Online systeem aanvraag vergunning nog niet uitgerust op milieuprestatieberekening

Zo reageert minister Blok via zijn woordvoerder op een artikel dat gisteren in Cobouw stond. Uit dat artikel blijkt dat meerdere gemeenten niet handhaven op de sinds 1 januari verplichte milieuprestatieberekening bij bouwaanvragen. Blok heeft daar voorlopig begrip voor. “Het digitale systeem voor het aanvragen van een omgevingsvergunning loopt namelijk achter op de nieuwe regelgeving. Per 1 juli wordt dat anders”, laat Blok weten.

Of gemeenten dan wel gaan handhaven is allerminst zeker. Ambtenaren van afdelingen bouw- en woning toezicht vinden het overleggen van een ‘milieulabel’ namelijk onzinnig, omdat het geen enkel effect heeft op het uiteindelijke bouwwerk: het ontbreekt aan milieuprestatie-eisen.

PvdA’er Jacques Monasch wil dat Blok met opheldering komt. “Het kan niet zo zijn dat ambtenaren denken: ach, laat maar zitten. De eisen volgen over een paar jaar. Als je deze eerste stap niet kunt zetten, wordt het nooit wat.”

SP’er Paulus Jansen heeft geen goed woord over voor de ‘weigerambtenaar’. “Dit kan echt niet. Gemeenten moeten de wet handhaven.” Ambtenaren weten niet hoe, reageert Fedde Zandstra, directeur van de Stichting Bouwkwaliteit (SBK). Zijn stichting controleert voor vijftien euro of milieuberekeningen kloppen. “Wij geven een bewijs af en ontzorgen bouwambtenaren”, zegt Zandstra. Echt storm loopt het nog niet. “Eergisteren gaven we het eerste bewijs af.”

Dat gemeenten de milieuprestatieberekening links laten liggen, verrast Zandstra niet. “Dit ding is niet populair. Als bij de helft van de bouwaanvragen een berekening zit, zijn wij tevreden.” De SBK-directeur rekent op eisen in 2015.

“Gemeenten moeten het goede voorbeeld geven”, stelt bouwkostendeskundige Creon Swaghoven, eigenaar van adviesbureau Assay. Met elf andere ondernemers ontwikkelde hij een gratis rekenmodel voor milieuprestaties. “We moeten af van het idee dat milieuvriendelijk bouwen duurder is. De bouwer moet terug naar de basis. De natuur geeft het goede voorbeeld. In de winter wil je de zon in huis hebben, in de zomer wil je de zon buiten de deur houden. Plaats het glas op het zuiden en zet er een boom voor. In de winter vallen de blaadjes uit.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels