nieuws

Experts bepleiten nieuwe 
nulmeting lastendruk

bouwbreed

Een nieuwe nulmeting voor de lastendruk van bedrijven zou heel nuttig zijn. Dat zeggen diverse experts in SC, de opvolger van de Staatscourant.

Achtereenvolgende kabinetten kloppen zich op de borst over de terugdringing van de lastendruk voor bedrijven. Gek genoeg merken ondernemers daar weinig van. En ook het aantal wetten en regels vermindert niet, heeft SC berekend. Per 1 januari zijn maar liefst 282 nieuwe wetten en regels ingegaan tegen bijna de helft vorig jaar.

Volgens de experts zegt dat echter nog weinig. Soms heb je meer regels nodig om de lasten te verlichten. Om bouwvergunningvrij te kunnen bouwen moet je bijvoorbeeld regels hebben, wanneer en waarvoor dat kan.

In 2007 bij de eerste nulmeting lastendruk, werd berekend dat bedrijven 9,7 miljard euro kwijt zijn aan administratieve lasten. Met alle rapportages van ministeries door de jaren heen zou dat nu minstens de helft zijn. Daar merkt echter niemand wat van.

Onderzoeker John Boog van Panteia, vroeger EIM, daarin gesteund door enkele hoogleraren is dan ook voorstander van een nieuwe nulmeting. Dan weet iedereen hoeveel bedrijven nu kwijt zijn aan lasten.

Reageer op dit artikel