nieuws

Europese bouwbonden 
tegen sociale dumping

bouwbreed

De Europese bouw- en houtbonden gaan massaal demonstreren in Brussel voor hun strijd tegen uitbuiting van werknemers. ‘Stop social dumping’ is de strijdkreet.

‘Uitbuiting van arbeidsslaven moet stoppen’

“Elke dag en overal in Europa worden duizenden gedetacheerde werknemers uitgebuit als goedkope arbeidsslaven. Onbetaalde lonen, onmenselijke leefomstadigheden, levensgevaarlijke arbeidsomstandigheden, het komt helaas allemaal dagelijks voor”, weten de bonden.

Zij vrezen dat een aantal lidstaten deze concurrentie van goedkope arbeid best ziet zitten als middel voor groei. Die zijn warm voorstander van verdergaande deregulering van de arbeidsmarkt. “Wij noemen dergelijke uitbuiting sociale dumping en stellen dat groei over de hoofden van werknemers heen niet zorgt voor de de duurzame samenleving waar wij graag deel van uitmaken”, aldus de bonden.

Het fenomeen is op zich heel goed bekend in Europa. Zo hebben België en Frankrijk vorig jaar al eens aan de bel getrokken over de instroom van goedkope bouwvakkers van buiten de EU. Die verdrongen de eigen bouwvakkers die daardoor werkloos thuis zaten.

Maatregelen

Ook de Europese Commissie is niet blij met de sociale dumping. In maart vorig jaar heeft eurocommissaris sociale zaken László Andor maatregelen aangekondigd om het tegen te gaan. Daarna is echter een schreeuwende stilte op dit front ingetreden.

Het voedt de angst bij de bouwbonden dat er krachten aan het werk zijn die aanscherping van het beleid tegenhouden. Het is reden om de Europese Commissie op 23 januari weer eens wakker te schudden. Vanuit Nederland zullen FNV Bouw en FNV Bondgenoten acte de présence geven.

In ons land wordt overigens het beleid en de handhaving ervan wel aangescherpt. Zo is het ministerie van Sociale Zaken een kruistocht begonnen tegen malafide uitzendbureaus, belangrijke spelers in de sociale dumping.

De bonden willen echter ook een Europese aanpak omdat koppelbazen ook Europees werken.

Reageer op dit artikel