nieuws

‘Europees geld lenen is niet lastig’

bouwbreed Premium

De Europese Investeringsbank (EIB) wil meer gaan investeren in de Nederlandse woning- en de waterbouw.

Investeringsbank wil meer gaan uitlenen

Volgens vicevoorzitter van de Europese instelling, Pim van Ballekom, heerst er in ons land “volstrekt ten onrechte” het idee dat het lastig is Europees geld te lenen. “Duitse en Oostenrijkse bedrijven lenen wel volop van ons. Veel Nederlandse bedrijven denken dat het gaat om onnodige steun uit Brussel”, zegt de Nederlander in een interview met Nu.nl . “Wij zeggen; besef dat je concurrenten in het buitenland wel van de mogelijkheden gebruikmaken.”

De EIB leent geld uit voor een lager tarief dan een reguliere bank. Een mkb’er, onderwijsinstelling of ziekenhuis dat voor een project een lening aanvraagt moet zorgen voor de ene helft van de financiering, de EIB leent de andere helft van het geld uit. Vorig jaar investeerde de bank voor een bedrag van 1,2 miljard euro aan Nederland, bij bijvoorbeeld de Tweede Maasvlakte en de aanleg van glas vezelverbindingen. De EIB wil dit jaar voor circa 2 miljard euro aan investeringen in Nederland ondersteunen. Zo werd eerder dit jaar bekend dat de bank via een kredietprogramma van ING 200 miljoen euro beschikbaar stelt voor leningen aan het mkb in de Benelux. De leningen worden tegen een verlaagd rentetarief aangeboden, tot een maximum van 12,5 miljoen euro per project.

Woningcorporaties

Omdat de EIB ook voor een periode van twintig tot dertig jaar geld kan uitlenen – iets wat bij een reguliere bank “niet meer” kan – denkt Van Ballekom ook aan het investeren in sectoren die het momenteel zwaar hebben in Nederland, zoals woningcorporaties en waterschappen. Als voorbeeld noemt Van Ballekom een wijk in Londen die rondom de Olympische Spelen werd opgeknapt met hulp van Europees geld. “Natuurlijk moeten de plannen wel passen in de agenda van de Europese Commissie en goedgekeurd worden door de Nederlands e overheid. Maar als wij de plannen eenmaal goedkeuren, dan zie je dat andere investeerders ook sneller met geld over de brug komen.”

Reageer op dit artikel