nieuws

Dunne zonnecel plakt op elk vlak

bouwbreed

Op maat knippen, aansluiten, klaar: zo zien onderzoekers van de Amerikaanse Stanford-universiteit het gebruik van hun ‘zonnecelplakband’. Dat vergroot volgens de wetenschappers de toepassingen kan zonne-energie. De zonnecel is van het type ‘dunne film’. Zulke zonnecellen verlaten tot nog toe als één geheel met een drager de fabriek. De variant van Stanford wordt aangebracht op […]

Op maat knippen, aansluiten, klaar: zo zien onderzoekers van de Amerikaanse Stanford-universiteit het gebruik van hun ‘zonnecelplakband’. Dat vergroot volgens de wetenschappers de toepassingen kan zonne-energie. De zonnecel is van het type ‘dunne film’. Zulke zonnecellen verlaten tot nog toe als één geheel met een drager de fabriek. De variant van Stanford wordt aangebracht op dubbelzijdig plakband. Daarmee kan het op elk oppervlak worden bevestigd. Daarvoor kon dat niet omdat de dunne film niet bestand is tegen de onregelmatigheden in ‘gewone’ oppervlakken. De productie levert volgens de onderzoekers geen specifieke problemen op. De zonnecellen worden op een drager gevormd waarna ze worden afgeplakt met dubbelzijdige kleefband. De combinatie wordt vervolgens van de drager geweekt, waarna de drager weer opnieuw kan worden gebruikt.

Reageer op dit artikel