nieuws

Canadees ontwerpt ‘werveltrap’

bouwbreed Premium

De Canadese ontwerper Andrew Lee McConnell heeft een zelfdragende wenteltrap ontwikkeld op basis van het walvisskelet. De jonge ontwerper, die momenteel stage loopt bij NIO architecten in Rotterdam, heeft de vorm van één wervel doorontwikkeld tot een modulair trapelement van kunststofcomposiet en staal. Door de ingenieuze vormgeving en koppeling worden de krachten die op de […]

De Canadese ontwerper Andrew Lee McConnell heeft een zelfdragende wenteltrap ontwikkeld op basis van het walvisskelet.

De jonge ontwerper, die momenteel stage loopt bij NIO architecten in Rotterdam, heeft de vorm van één wervel doorontwikkeld tot een modulair trapelement van kunststofcomposiet en staal. Door de ingenieuze vormgeving en koppeling worden de krachten die op de treden komen mede afgedragen op de leuning. Zo ontstaat een stijf geheel en is de middenpilaar overbodig.

Elk element bevat een trede, een deel van de draagconstructie en een deel van de leuning. De identieke elementen kunnen eindeloos worden doorgekoppeld. Voor de onder- en bovenkant van de trap heeft McConnell eindstukken ontworpen.

De elementen bestaan uit een stalen kern, met structureel schuim en een 5 millimeter dikke composiet huid. De koppeling ges chiedt met stalen pennen en fittingen.

Reageer op dit artikel