nieuws

Breijer werkt aan BIM voor onderhoud

bouwbreed

Bouw- en installatiebedrijf Breijer werkt samen met de Rijksgebouwendienst aan een BIM-norm voor de onderhoudsfase van gebouwen.

Volgens de Rijksgebouwendienst (Rgd) gaat het om een doorontwikkeling van de bestaande Rgd-norm voor BIM die toegepast wordt bij nieuwbouw. De Rgd schrijft sinds 2011 BIM voor bij nieuwe dbfmo- en dbm-contracten.

Door BIM te gaan toepassen voor de onderhoudsfase hoopt de Rgd op managementniveau meer grip te krijgen op zijn gebouwinventaris en het onderhoud daarvan. Tegelijkertijd wordt het door toepassing van BIM voor bouwbedrijven mogelijk om efficiënter te werken en de faalkosten te verkleinen. Door gebouwen goed digitaal in kaart te hebben, zijn de kosten voor de gebouweigenaar gedurende de levenscyclus van het gebouw veel lager, verwacht Breijer-directeur Pieter-Jan van Hooijdonk.

Breijer krijgt twee jaar om een proefproject uit te werken. Het gaat om het Belastingkantoor in Doetinchem dat Breijer een paar jaar geleden binnen een pps-constructie bouwde voor zijn moederbedrijf Facilicom. Facilicom verhuurt het pand aan de Rgd en levert facilitaire diensten, zoals schoonmaken, voor de komende vijftien jaar. Het gebouw werd indertijd zonder BIM gebouwd.

Het proefproject is een initiatief van Breijer. Het Rotterdamse bedrijf experimenteerde vorig jaar met BIM voor de onderhoudsfase bij de restauratie van een gebouw van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Een BIM voor de onderhoudsfase ziet er wezenlijk anders uit dan voor de bouwfase, weet Breijer-directeur Van Hooijdonk. “Je hebt een andersoortig model nodig, meer in de hoek van een Facilitair Management Informatie Systeem. Doel moet zijn dat je als gebruiker ziet: wat zit waar, wanneer is onderhoud nodig, wat is er al aan onderhoud gebeurd, welke kosten zijn ermee gemoeid, en welke facilitaire diensten worden geleverd?”

Als de uitgebreide Rgd-norm voor BIM klaar is, kan het ook voor het onderhoud van andere gebouwen van de Rgd toegepast worden.

> pagina 5: ‘Moeten we de hoogte van de wc-potten in BIM tekenen?’

Reageer op dit artikel