nieuws

Brabant Water geeft leidingen nieuw elan

bouwbreed

Brabant Water gaat onder de naam Vitalisering Distributienet drinkwaterleidingen vervangen. De gemeente Helmond heeft de primeur. In 2050 denkt het drinkwaterbedrijf ruim 200 kilometer leiding te hebben aangepakt. Het project kost het nutsbedrijf jaarlijks 4 tot 5 miljoen euro extra.

Vervanging is geen nieuwe activiteit in de drinkwatersector. Compleet nieuwe netten worden niet heel veel meer aangelegd. De nadruk van drinkwaterbedrijven verschuift daarmee naar het beheer van de bestaande netten. Vitalisering Distributienet geeft Brabant Water de gelegenheid om het drinkwaternet opnieuw in te richten. “Het bestaande net voldoet vaak niet meer”, zegt woordvoerder Renate Rijken van Brabant Water. “Leidingen zijn soms te krap en soms te ruim van diameter.”

Het Helmondse waterleidingnet kan wel een oppepper gebruiken. Tussen 1950 en 1980 zijn bijvoorbeeld veel leidingen uit asbestcement aangelegd. Die voldoen niet meer: het cement loogt uit waardoor de wand van de buis dunner wordt en dus minder sterk. Dat is de oorzaak van uiteenlopende storingen en overlast. Vervanging is niet de enige remedie: dunne leidingen krijgen weer voldoende wanddikte met koustechnieken waarmee rioleringsbuizen worden versterkt. Het bestaande net is sterk vermaasd en telt veel doorkoppelingen. Mede daardoor is de capaciteit groter dan moet. Dat is mede gedaan om de zekerheid van levering te kunnen garanderen.

Het nieuwe net biedt dezelfde zekerheid bij kleinere dimensies. Een rekenmodel helpt de waarden te bepalen. Het model laat zien welke veranderingen het bestaande net daarvoor moet ondergaan. Het bestaande net blijft zoveel mogelijk behouden. Pas wanneer het niet anders meer kan worden leidingen vervangen. Vitalisering Distributienet verdeelt het leidingnet in drie categorieën. Het primaire net bestaat uit transportleidingen met grote diameters en heeft in beginsel geen directe aansluitingen. Aansluitingen zijn er wel op de tertiaire netten; een stelsel van vertakte leidingen. Het secundaire net verbindt deze twee netten. Het secundaire net helpt leidingstelsels te verdelen in secties die tijdens een calamiteit worden afgesloten zonder de hele watervoorziening te onderbreken.

Reageer op dit artikel