nieuws

Bijzondere beplating voor trainingscentrum Vitesse

bouwbreed Premium

De nieuwe trainings- en opleidingsaccommodatie van voetbalclub Vitesse, die vorige week werd opgeleverd, is een van de modernste en duurzaamste van Nederland. Een buitenkans, vindt projectleider Marc Hulshof van bouwer Veluwezoom Verkerk. “Zo’n project doe je waarschijnlijk maar één keer.”

Met zijn blinkende gevelplaten, grote luifel en schuine pilaren ziet het nieuwe gebouw er spectaculair uit. Maar t och zal het er over een tijdje net iets anders uitzien, legt Hulshof uit. “Nu zijn de messing gevelplaten nog geel, maar ze oxideren nog naar een wat diepere, bruingouden kleur. Met de kleur van de natuursteen aan de achterkant van het gebouw moet het dan een wat meer natuurlijke uitstraling hebben, die past bij de bosrijke omgeving van Papendal.”

Het gebouw bestaat grotendeels uit prefabdelen op een gestorte ondergrond, maar juist het ontwerp en – vooral – de gevelplaten maakten de bouw bijzonder. “Messing kan je niet zomaar met je handen aanraken, want dan wordt het oxidatieproces verstoord en blijven afdrukken achter. Er zit een fo lie omheen dat er pas op het laatste moment afgaat.”

Voorzichtigheid was geboden. “Je k an niet even een plaat vervangen als die eenmaal op het gebouw zit. Ze zitten dakpansgewijs, platte fels, in elkaar gehaakt, dus om er één te verwijderen, moet je het hele deel erbovenop ook verwijderen.”

Aan de voorkant lijkt het gebouw te rusten op een talud met een tribune, aan de achterkant is te zien dat het ge bouw eigenlijk nog een verdieping lager is. In dat souterain zitten de kleedkamers, krachthonk en medische staf voor de selectie. “Het is een prachtig complex geworden, dat duidelijk de aandacht trekt. We hebben al mensen van Feyenoord moeten rondleiden, omdat die ook een nieuw trainingscomplex nodig hebben.”

Voor een bouwer uit de regio moet het bijzonder zijn om bij de eigen profclub niet alleen een kijkje in de keuken te krijgen, maar die ook nog te bouwen. Dat beaamt Hulshof. “Wij zijn gevestigd in Zevenaar, zo’n beetje op de grens tussen Arnhem en de Achterhoek. Daarom is de clubvoorkeur binnen het bedrijf min of meer verdeeld tussen Vitesse en De Graafschap. Maar onze uitvoerder is een echte Vitesse-fan, dus die had de tijd van zijn leven. ”

Projectgegevens

Opdrachtgever:VitesseAannemer:Veluwezoom Verkerk (Volker Wessels)Installaties:KuijpersArchitect:Geesink WeustenBouwtijd:1 jaarBouwsom:(excl. installaties) 4,6 miljoen euro

Reageer op dit artikel