nieuws

Bezinning bij cao-overleg dakdekkers

bouwbreed Premium

Werkgevers en werknemers in de dakdekkersbranche hebben de onderhandelingen over een nieuwe cao onderbroken voor een bezinningsperiode van bijna een maand.

Onenigheid over inleveren atv-dagen

Aanleiding vormt de onenigheid over het schrappen van atv-dagen. Werkgeversorganisatie Vebidak wil dat de werknemers permanent vijf dagen inleveren, terwijl de vakbonden de maatregel alleen voor de huidige crisisjaren wil laten gelden.

“Gezien de marktomstandigheden voelen wij de bereidheid om mee te denken over een verhoging van de productiviteit”, reageert cao-onderhandelaar Hans Crombeen van FNV Bouw. “Maar we willen geen afspraken maken die voor de eeuwigheid vastliggen.”

Een tijdelijke verlaging van het aantal atv-dagen en seniorendagen is voor hem bespreekbaar, mits die gepaard gaat met een loonsverhoging. Crombeen: “We hebben conform de lijn van de FNV een loonsverhoging van 2,5 procent voorgesteld. Maar natuurlijk is er ruimte om daar over te onderhandelen. Een nullijn, zoals werkgevers voorstaan, is echter voor ons onbespreekbaar.”

Cao-partijen gebruiken komende weken om te kijken hoe uit de huidige impasse te geraken. Daarvoor zullen ze beide hun achterban raadplegen. Op 19 februari worden de onderhandelingen weer opgepakt.

Hard

De bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbedrijven zijn afgelopen jaren hard geraakt door de crisis. Vakbonden zien dat vooral terug in het aantal aangesloten dakdekkers. Dat daalde tussen 2005 en 2012 van 4600 tot 2800.

“Momenteel verliezen we iedere maand gemiddeld vijftig leden”, zegt Crombeen. “Ja, het gaat nu heel hard. Je ziet het aantal faillissement in deze branche ook toenemen.” Gevolg is dat het aantal zelfstandigen zonder personeel toeneemt, met alle negatieve gevolgen van dien. “Door de toename daalt de uurprijs van zzp’ers. Dat legt ook weer druk op de uurprijs van vaste werknemers”, weet de vakbondsman.

Reageer op dit artikel