nieuws

Betonnen dek boven vijftien spoorlijnen

bouwbreed Premium

Voor de bouw van het Manhattan West-complex in New York krijgen vijftien spoorlijnen een betonnen afdekking van 12.000 vierkante meter. Brookfield Properties maakte een instructieve video waarop precies te zien is hoe het dek wordt aangelegd.

P rojectontwikkelaar Brookfield Properties be gon op 15 januari aan de westzijde van Manhattan naast New York’s vermaarde Penn Station met de bouw van een mixed-use development met een vloeroppervlakte van 500.000 vierkante meter. Voordat twee kantoortorens (370 en 285 meter), een woontoren (180 meter) en een plein gebouwd worden, moet eerst een open spoorwegemplacement onder het project een dek krijgen. Dit emplacement van Amtrak bestaat uit vijftien spoorlijnen die 20 meter onder het straatniveau liggen. De aanleg van het dek mag het drukke treinverkeer van en naar Penn Station niet onderbreken.

Hoofdaannemer Turner Construction gebruikt nagespannen prefab betonsegmenten voor het maken van het dek dat een oppervlakte krijgt van 12.000 vierkante meter en 510 miljoen euro kost. Het hele project, een ontwerp van Skidmore, Owings & Merrill, is begroot op 3,4 miljard euro. De drie wolkenkrabbers komen overigens niet op het dek te rusten. De betonnen kernen van de gebouwen zullen rusten op een fundering in de onderliggende rotsgrond pal naast het emplacement.

Het dek, dat 60 procent van het complex beslaat, bestaat uit zestien betonnen bruggen die naast elkaar komen te liggen. De aannemer graaft eerst de grond aan weerszijden van het emplacement af tot 10 meter onder straatniveau. Daarna wordt aan beide zijden een rij caissons geplaatst met daarop een ‘cat beam’ (rails) waarover de zestien betonnen brugdekken naar hun plaats zullen rijden. Vervolgens bouwt men dwars over het spooremplacement een tijdelijk platform.

Op dit platform komt een ‘launcher’ te staan, een rollende kraan. De betonnen segmenten van alle zestien bruggen worden onder deze launcher in elkaar geschoven en door middel van nagespannen staalkabels met elkaar verbonden. Wanneer een brugdek gereed is, wordt deze door de launcher opgetild en naar de geplande locatie gereden. Alle zestien bruggen r usten aan weerszijden op de caissons die daar eerder zijn geplaatst.

Reageer op dit artikel