nieuws

Baksteen isoleert beter met cellulose

bouwbreed Premium

E en mengsel van afval uit de papierindustrie en klei levert een bruikbare baksteen op. Dat ontdekten onderzoekers van de Spaanse Jaén-universiteit. De steen laat weinig warmte door maar is nog niet zo sterk als een traditionele baksteen.

De onderzoekers mengden cellulose en slib uit de waterzuivering van papierfabrieken met baksteenklei. Het aandeel aan restproducten bedroeg maximaal 10 procent. Uit het mengsel persten en extrudeerden ze stenen bij een druk van 54,5 megapascal. De vormstukken werden 48 uur achtereen gedroogd bij 110 graden Celsius en vervolgens 6 uur gebakken bij 950 graden Celsius. Het organische afval helpt de stenen met minder energie te bakken: cellulose en slib branden mee en helpen zo het materiaal te harden.

Na het bakken bleken stenen met een hoger aandeel cellulose minder goed bestand tegen druk dan stenen met veel zuiveringslib. Bij drukproeven bezwijken ze eerder dan traditionele bakstenen. De waarden blijven wel boven de getallen die de norm voorschrijft. De drukbestendigheid hangt samen met het aandeel restproducten. Hoe meer daarvan wordt gebruikt hoe meer vocht het mengsel opneemt. Stenen met een hoger aandeel cellulose blijken ook wat moeilijker in vorm te brengen en te houden.

De prototypes van de stenen meten 3 bij 1 bij 6 centimeter. De onderzoekers hebben inmiddels ook grotere exemplaren beproefd met vergelijkbare resultaten. Volgende proeven moeten leren of onder meer restproducten uit de voedingsindustrie en de productie van biodiesel bruikbare stenen opleveren. Afval van biodiesel vergroot volgens de onderzoekers de isolatiewaarde van de stenen met nog eens 40 procent.

Ewald van Hal van de Vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek zegt het onderzoek niet te kennen. Voorzover de directeur van de baksteenorganisatie weet zijn soortgelijke proefne mingen in Nederland tot nog toe niet gedaan. Van Hal wil dan ook geen uitspraken doen over de waarde van bakstenen uit klei en restproducten.

Reageer op dit artikel