nieuws

Architecten zien weer minder werk op komst

bouwbreed Premium

De waarde van de ontwerpopdrachten voor architectenbureaus blijft dalen, constateert het CBS.

Bart Mullink

De bouwsom van alles wat ze bij elkaar aan ontwerpopdrachten kregen, lag bij de meting over het derde kwartaal van vorig jaar ruim 70 procent onder het gemiddelde kwartaalniveau van 2007. Voor de woningbouw is het beeld nog dramatischer: een daling van ruim 80 procent.

In de utiliteitsnieuwbouw gaat het ook hard achteruit. Voor nieuwbouw -75 procent, voor de renovatie -30 procent. Vooral naar nieuwe kantoren is door de grote leegstand in de bestaande voorraad weinig vraag. Niettemin is er dus ook een grote terugloop bij de renovatie van utiliteitsgebouwen. Dit ondanks de grote opgave die er ligt in de bestaande voorraad. Een deel daarvan wacht op modernisering, een ander deel, vooral kantoren maar ook scholen en bedrijfsgebouwen, wacht op een nieuwe bestemming.

Eenvoudige reparaties

De waarde van de woningrenovatieopdrachten duikt met 60 procent nog flink harder. De markt gaat gebukt onder bezuinigende burgers, overheden en aan het einde van hun financiële latijn rakende corporaties.

Niet aan al het werk in de bouw komt een architect te pas. Het zijn vooral de eenvoudigere renovaties, bijvoorbeeld in opdracht van particulieren, die het zonder doen. De te verwachten opdrachtenstroom in deze markt hangt sterk af van de ontwikkeling van het consumentenvertrouwen.

De waarde van de door architecten te ontwerpen gebouwen wordt voor de rest algemeen gezien als een goede indicatie voor wat de komende jaren aan bouwprojecten op de markt komt. Weliswaar staat de traditioneel belangrijke rol van architecten in het bouwproces onder druk en verdienen ze ook daardoor minder, voor de waarde van de projecten maakt dat niet uit.

Dat de waarde blijft afnemen, impliceert dat het einde van de laagconjunctuur niet in beeld is. De inkomsten van architectenbureaus nemen ook sterk af. Een indicatie daarvoor biedt de halfjaarlijkse conjunctuurbarometer van de BNA. Op basis van de bureaus die aan de enquête bijdroegen, komt de BNA alleen al voor de periode 2008-2011 op een omzetdaling van 1,7 miljard euro naar 0,8 miljard euro. Dat is meer dan een halvering.

Reageer op dit artikel