nieuws

Amsterdam wil meer woningen voor slimme mensen

bouwbreed

Amsterdam moet zijn sociale woningsector halveren. Er moet meer worden gebouwd voor het midden- en hogere segment, vindt VVD-wethouder Eric Wiebes in een lezing over zijn ideale stad.

Wiebes is bezorgd over de economische toekomst van de stad. Slimme, ondernemende jonge mensen kunnen niet terecht op de Amsterdamse woningmarkt. Maar de stad biedt met 61 procent sociale woningbouw wel grote hoeveelheden mensen met lage inkomens een betaalbare woning.

“Bijna twee derde van de stad is verboden toegang voor ‘keien’, mensen die groei en dynamiek brengen. Het percentage wel beschikbare huurwoningen is slechts 6 procent”, aldus Wiebes.

Om beweging te krijgen op de woningmarkt moeten huurders hun corporatiewoning kunnen kopen. De winst kan vervolgens worden gebruikt voor de bouw van nieuwe huurwoningen. “Buitenstaanders kunnen de stad weer in. De middengroepen komen weer aan bod. Gevolg is meer welvaart. Miljoenen komen binnen voor mooiere straten.”

Zijn opvattingen leiden tot spanningen in het college. De PvdA verwijt Wiebes naïviteit. Meer marktwerking lost het vinden van een betaalbare woning buiten de sociale sector niet op, zegt PvdA-wethouder Ossel (wonen) .

Reageer op dit artikel