nieuws

ADT moet namen bieders Twente bekend maken

bouwbreed Premium

Area Development Twente, de aanbestedende dienst van de nieuwe luchthaven Twente, moet de namen van de drie gegadigden in de aanbesteding van de luchthaven en omgeving bekend maken. Dat heeft de rechtbank in Almelo bepaald

Area Development Twente (ADT) had de namen tot dusver geheim gehouden uit financiële en economische belangen. De rechter vond echter dat die belangen niet aannemelijk konden worden gemaakt.

De namen zullen uiterlijk 17 januari bekend worden gemaakt. Veel maakt dat niet meer uit, omdat de aanbesteding voor de exploitatie van de luchthaven Twente is mislukt. Er is geen bieding uitgebracht. ADT gaat nog met de bieders analyseren wat de oorzaken daarvan zijn.

De Vereniging Omwonenden Luchthaven Twente (VOLT) had openbaarmaking van de namen van de inschrijvers geëist. De VOLT strijdt al jarenlang tegen de komst van een nieuwe luchthaven in Enschede. De vereniging deed een beroep op de WOB om de namen boven water te krijgen.

Volgens VOLT gaf ADT bij de start van de pre-kwalificatiefase in de request for proposal aan dat de namen van bieders openbaar zouden worden gemaakt. Later draaide ADT deze voorwaarde terug, mede omdat één van de inschrijvers had verzocht om geheimhouding. Bovendien wilde de ADT haar onderhandelingpositie niet ondermijnen door openbaarmaking van de namen. Men had daarmee in eerdere aanbestedingen slechte ervaringen opgedaan.

De rechtbank ziet in haar uitspraak niet in waarom openbaarmaking van de namen de financiële en economische belangen van de ADT zou schaden. De partijen hadden met deze aanbestedingsvoorwaarde rekening gehouden omdat het in de Request For Proposal was opgenomen. Volgens de rechtbank heeft ADT niet in strijd met het aanbestedingsrecht gehandeld.

Reageer op dit artikel