nieuws

3D-videomapping in ufo van Dolfinarium

bouwbreed

Het markante hoofdgebouw van het Dolfinarium in Harderwijk wordt in oude staat teruggebracht en tegelijkertijd volgezet met hightech apparatuur. Die moet worden beschermd tegen vocht en zout.

Zo’n 45 jaar geleden was de blauwe koepel het eerste overdekte dolfijnentheater ter wereld.

Tijdens de wintersluiting – die dit jaar wat langer duurt – renoveert Bouwbedrijf van de Kolk uit Garderen het gebouw. Dat is ontworpen door architect J.C. Deelman en krijgt zijn vorm uit 1968 terug: als een ufo die klaarstaat om op te stijgen. Maar binnenin wordt het helemaal 2013. De dolfijnen zwemmen straks door landschappen die worden geprojecteerd door middel van 3D-videomapping.

Het decor in het dolfijnentheater bestaat dan uit zeven grote schermen waarop elke omgeving driedimensionaal zichtbaar te maken is. “Ter bescherming tegen vocht en zout staan de projectoren in kasten die óf zelf lucht filteren óf lucht invoeren vanuit het klimaatbeheersysteem”, zegt Sietze Hess van het Dolfinarium. “NuFormer uit Zierikzee gaat het videomappingsysteem aanleggen.”

Scheer & Foppen uit Harderwijk plaatst de nieuwe luchtbehandelinginstallaties in de koepel. Het systeem bestaat uit een luchtbehandelingkast met kruisstroom warmteterugwinning die bestand is tegen zeezouten. Dat heeft een rendement van ongeveer 90 procent.

De minimumtemperatuur in de koepel wordt ermee verhoogd naar 18 graden. Van de Kolk renoveert het ‘Dolfijndomijn’ met een rc-waarde van 3,5. Steenwol wordt toegepast in dakisolatie, onder de tribunes en in voorzetwanden bij de gevels. Kooij en Dekker Ingenieursbureau uit Harderwijk tekende het renovatieplan. Van de Kolk bouwt alle binnenwanden en -vloeren opnieuw op. Door de vernieuwde indeling wordt ook de akoestiek, voor zowel bezoekers als dolfijnen, sterk verbeterd.

De nieuwe koepel opent op 27 april de deuren, tegelijk met het Dolfinarium.

Reageer op dit artikel