nieuws

Strak maagdelijk wit zichtbeton in Huis van Sport

bouwbreed

Strak, glad en maagdelijk wit. Zo moet het prefabbeton eruit zien in het in aanbouw zijnde Huis van Sport aan de rand van Hoofddorp. Enkele wanden en staanders blijven in het zicht, dus voor de betonleverancier een uitdaging om de elementen met name aan de stortzijde zo strak mogelijk af te spanen. Aan het betonmengsel is wit cement en titaanoxide toegevoegd om de kleurechtheid te bewaren. Het beton moet tot in lengte van jaren wit blijven.

“We hebben ons heel wat werk op de hals gehaald”, beseffen project-architect Peter Baas van Koppert + Koenis Architecten en adjunct-directeur John van Meel van Vaessen Algemeen Bouwbedrijf zich, dat samen met collega Sprangers in de bouwcombinatie Huis van de Sport één van de grootste top- en breedtesportaccommodaties van Nederland realiseert. “Elk prefab betonelement is geïnspecteerd op mate van gladheid, vlakheid en maatverschillen.”

Ook de stalen (vakwerk)liggers, kolommen en trekstangen in de sporthal en turnhal zijn wit gecoat. Door de kleurstelling heeft het megacomplex met een bvo van ca. 20.000 vierkante meter een ruimtelijke en heldere uitstraling. De modulair opgezette bouwvolumes herbergen een topsporthal, turncentrum, diverse zwembaden (wedstrijd-, combi-, recreatie -en doelgroepenbad), fitness, horeca en kinderdagopvang. De hybride draagconstructie bestaat uit 5500 kubieke meter prefabbeton boven maaiveld en gestort beton onder maaiveld (alle zwembassins en de achterwand tegen het talud), staal en gelamineerde houten dakliggers in de zwembaden.

Er is bewust gekozen om de kleinere ruimten, zoals de entree en de kleedkamers, in prefabbetonelementen uit te voeren. “We wilden zo snel mogelijk deze ruwbouw onder dak krijgen, waardoor men nu al kan beginnen met het opmetselen van de binnenwanden en het stellen van de deurkozijnen”, legt Baas uit. Het metselwerk wordt gekeimd, zodat het ook de witte kleur krijgt. Zelfs de aangietgaten voor de gains in de prefabbetonelementen worden met een witte mortel afgewerkt om de eenduidige uitstraling niet te verstoren.

Vanaf verdiepingshoogte verandert de constructie van de sporthal in staal met als uitsmijter een hoofdvakwerkligger van 53 meter lengte en 27 ton gewicht, die de last van staalconstructie draagt. Overdwars liggen vijf 32 meter lange kinderspanten. De stalen liggers in de zwemhallen zijn met ingestorte demu-ankers gemonteerd aan de prefabbetonwanden. “Op sommige knooppunten van de prefabbetonstaanders en de staalconstructie was de constructie een grote uitdaging. Er was onvoldoende betonoppervlak om de koppelplaat te verankeren. De architect wilde de kolommen namelijk zo rank mogelijk uitvoeren. Voortman Staalbouw moest in de engineeringsfase rekening houden met de uitvulmogelijkheden van het staal. In het prefabbeton heb je juist geen tolerantie als dit gemonteerd is. Op sommige knooppunten zijn in de betonkolommen hulsen ingestort om de staalprofielen te verankeren”, licht Van Meel toe.

Een van de grootste uitdagingen ligt nog te wachten op de bouwers, namelijk het aanbrengen van de 10 meter uitstekende luifel boven de hoofdentree. Deze staalconstructie steunt af op de prefabbetonwanden die als een stijve schijf fungeren. “Dat is nog een heel rekenwerk geweest, omdat die wanden openingen (deuren en ramen) bevatten en ze tegelijkertijd de kracht moeten opvangen van de luifel”, aldus Baars.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels