nieuws

Minder omhanden dankzij handige clip aan verfblik

bouwbreed

Minder omhanden dankzij handige clip aan verfblik

Als je bij het schilderen afwisselend gebruikmaakt van een roller en meerdere kwasten, kom je handen tekort om alles vast te houden. Een uitgekiende houder vereenvoudigt dan het werk.

Jasper Manders is aangenaam verrast als Cobouw belt over zijn octrooi op ‘een stallingssysteem voor schildersgereedschap’. “Toevallig hebben we juist vandaag onze eerste order binnengekregen!” Bij professioneel schilderwerk worden geregeld afwisselend meerdere kwasten gebruikt, soms in combinatie met een lakroller. Manders, zelf schilder van beroep: “Als we bezig zijn is het heel irritant dat we bijvoorbeeld een bokkenpoot, een kwast en een roller in onze handen hebben en ook nog het verfblik moeten vasthouden. Je moet dan continu overpakken, tenzij je een schone plek hebt om je kwast of roller neer te leggen. Vanuit die irritatie ben ik op het idee gekomen om voor schildersgereedschap een clip te ontwikkelen die je aan het blik kan vastklikken.”

De verfblikclip van Manders is gemaakt van de kunststof ABS en wordt eenvoudig om de rand van het blik geklemd, met de houders voor de roller en kwasten aan de buitenzijde. Je kunt hem zo plaatsen, dat een eventueel blikhengsel rechtop blijft staan. De clip past voor zover bekend op alle bestaande blikken, zelfs op de kunststof verpakkingen van Histor. In de octrooitekst verwijst de uitvinder naar eerder bedachte klemsystemen, maar die zijn niet geschikt voor rollers en houden de haren van de vastgehouden kwast met opzet binnen de omtrek van het blik, om verf op te vangen die mogelijk van de kwast druipt. “Maar met een kwast in zo’n klem wordt het moeilijk of praktisch onmogelijk om de verf nog goed te bereiken met een andere kwast, laat staan met een roller,” is zijn commentaar. “Bovendien moet de gebruiker bij de bestaande systemen enige kracht uit oefenen om de kwast in en uit de klem te krijgen, waarbij vaak twee handen nodig zijn. Dat is onpraktisch en ook gevaarlijk als je op hoogte werkt.”

Professionele schilder

De Duopaint heeft twee verticale openi ngen voor het tijdelijk ‘stallen’ van een kwast. Een druipende kwast is bij een vakman niet aan de orde dus de kwast kan met de haren omhoog, wat vastklemmen overbodig maakt. Tussen de openingen zit een opstaande rand voor het dragen van een roller. Het handvat van de roller wijst dan omhoog, terwijl de stang naar beneden wijst.

Een en ander is goed te zien op www.duopaint.com. Hoewel op de site ook de DHZ verfbranche wordt genoemd als mogelijke markt, is de vinding vooral bedoeld voor de professionele schilder. De eerste bestelling is dan ook afkomstig van het bedrijf Polvo (www.polvobv.nl), dat alleen aan technische groothandels levert. Naar verwachting is het product eind deze maand beschikbaar voor geïnte resseerde schilderbedrijven.

octrooinummer: NL2005923

houder: Duopaint bv, Dorst

uitvinder: J. Manders

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels