nieuws

Investering verbreding N33 rond, project gegund aan BAM

bouwbreed

Pensioenfondsen ABP en Zorg en Welzijn investeren samen circa 120 miljoen euro in de verbreding van de N33 tussen Zuidbroek en Assen. Het werk is voorlopig gegund aan de combinatie Poort van Noord (BAM).

Vermogensbeheerder APG brengt namens ABP 80 miljoen euro aan inflatie gecorrigeerde leningen in. “Ongeveer 70 procent van het totaal aan vreemd vermogen in het project”, zegt woordvoerder Harmen Geers. Het overige bedrag (circa 40 miljoen euro) wordt ingebracht door een joint venture van bouwer BAM en vermogensbeheerder PGGM (namens Zorg en Welzijn).

De verbreding van de N33 geldt als proefproject. Het is de eerste keer dat het Rijk toestaat om een dbfm-contract met correctie voor inflatie te financieren. Bij dit soort leningen krijgt de financier compensatie voor inflatie. In ruil daarvoor neemt hij genoegen met een lagere rente. Pensioenfondsen en verzekeringsbanken stelden dit als eis om te participeren in infraprojecten.

Tijdens de dialoogfase schoven drie consortia bij Rijkswaterstaat aan tafel. Naast Poort van Noord (BAM), de uiteindelijke winnaar, waren VolkerInfraN33 (Volker Wessels) en Dubbel3 (Dura Vermeer en John Laing) van de partij.

De bouwer zorgt voor ontwerp, uitvoering, 20 jaar onderhoud en de financiering. Voor die externe financiering wordt normaal per consortium een bank gezocht die een langlopende lening verstrekt. Nu bestond echter de mogelijkheid om met een pensioenfonds in zee te gaan. Als na evaluatie blijkt dat de totale kosten van het project voor de belastingbetaler lager liggen dan bij een ‘gewone’ financiering, wordt deze manier van financieren wellicht vaker toegepast. “Wat ons betreft is de proef geslaagd”, zegt zegsman Geers van APG.

Succes

Als het aan de vermogensbeheerder ligt, worden pensioenfondsen in het vervolg ook bij grotere infrastructurele projecten betrokken. “Dat mag geen probleem zijn, want we doen het in bijvoorbeeld Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk ook al.” Ook demissionair minister Schultz (infrastructuur) spreekt van een succes. “We weten allemaal dat er de komende jaren minder geld is voor grote investeringen. Juist daarom geven we partijen meer ruimte bij het helpen financieren en uitvoeren van projecten.” Meteen toezeggen dat pensioenfondsen de mogelijkheid krijgen om andere projecten inflatiegecorrigeerd te financieren, wil de bewindsvrouw niet kwijt.

De consortia VolkerInfraN33 en Dubbel3 hebben tot 17 september om bezwaar aan te tekenen tegen de voorlopige gunning. Tot die tijd wil BAM niet reageren.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels