nieuws

Oprolbare dakgoot uitkomst op krappe locatie

bouwbreed

Een jaar lang is een deel van de Haagse wijk Kraaijenstein nu al weer een heus bouwdorp. Overal zijn bouwvakkers aan het werk: op de daken, op de steigers, ze rijden op heftrucks door de straten en sjouwen met materialen. Geregeld blokkeert een kraan de doorgang. En de bewoners? Die lopen, fietsen en rijden er gewoon tussendoor.

“Een hele wijk afsluiten gaat natuurlijk niet”, zegt projectleider Jan Hekhuis van Willems Vastgoedonderhoud. Sinds vorig jaar juli leidt hij dit renovatieproject van 247 woningen van woningcorporatie Staedion. Voor een kleine 30.000 euro per woning oogt de buurt weer ‘als nieuw’. Echt vernieuwend op het gebied van techniek of materialen is het project niet direct. Wel maakt de aannemer volop gebruik van innovaties die zich hebben bewezen.

Zo is de toepassing van naadloze aluminium dakgoten (NAG) een uitkomst in de nauwe straatjes van de kleine wijk. Hekhuis steekt zijn enthousiasme over het systeem niet onder stoelen of banken. “Ze worden gewoon op rol aangeleverd en uit één stuk getrokken. In het werk hoef je niets meer te lassen of te solderen. Dat scheelt een hoop overlast en het werkt lekker snel.”

De woningen, zowel eengezinshuizen als appartementen, worden voorzien van een compleet nieuwe, geïsoleerde buitenschil. En dat was hoognodig. De verweerde en door vocht aangetaste houten gevelbeplating en de bemoste betonnen dakpannen schreeuwden om een opfrisbeurt. Gekozen is voor een puur energetische aanpak, volgens Hekhuis. Gericht dus op energiebesparing. De woningen met energielabel E verkrijgen na de renovatie dan ook de status van A of B.

Maar het oog wil en krijgt hier ook zeker wat: zoals de architect de woningen in de jaren zeventig heeft ontworpen, precies zo staan ze er nu weer bij. De rijtjeswoningen compleet met de karakteristieke gele borstwering. Alleen zijn deze niet meer van hout, maar van Rockpanel, een duurzaam, hard materiaal op basis van steenwol, dat als hout kan worden verwerkt.

Asbest

Achter de gevel, langs de fundering en onder het dak zijn de woningen goed ingepakt. Nieuwe, keramische dakpannen liggen door de dikke pir-platen zelfs 16 centimeter hoger dan voorheen. Alle ruiten zijn ver-vangen door HR++-glas en op de etage is asbesthoudende gevelplaat vervangen door Eternit-panelen. Binnen in de woning is alleen een nieuw ventilatiesysteem geïnstalleerd, zodat de bewoners hun huis niet uit hoefden.

De aanwezigheid van asbest speelt een leidende rol in het ruim 7 miljoen kostende renovatieproject. Het kankerverwekkende materiaal zit niet alleen in delen van de gevelbeplating, maar ook in het veelgebruikte afdichtingskit en in de ommanteling van het ventilatiekanaal. Desondanks verliep de planning, zeven weken per blok, probleemloos. Totdat onverwacht meer asbest werd aangetroffen. Hekhuis: “Dan ligt het werk ineens stil en bepaalt de asbestsaneerder het werktempo.”

Voor de projectleider was het een mooie kans “om te ontdekken hoe de asbestwereld, toch een gesloten circuit, in elkaar zit”. Maar tegelijkertijd moest er een nieuwe planning en afstemming met de bewoners komen. Na oplevering door het saneringsbedrijf is in elke woning een meting verricht op asbestdeeltjes. Pas daarna kon de kust veilig worden verklaard.

Willems Vastgoedonderhoud, een familiebedrijf dat zich van schildersbedrijf heeft ontwikkeld tot een allround onderhoudsbedrijf, verwacht het werk dit najaar te kunnen afronden.

Projectgegevens

Project:Renovatie 247 woningen in Den HaagOpdrachtgever:woningcorporatie StaedionAannemer:Willems VastgoedonderhoudArchitect:A3 ArchitectenAanneemson:ruim 7 miljoen euro

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels