nieuws

2012 wordt allerslechtste jaar bouw ooit

bouwbreed

Het jaar 2012 wordt met stip het slechtste jaar voor de bouw. Het aantal faillissementen voor woningbouwers ligt halverwege het jaar al ver boven het totaal aantal faillissementen van vorig jaar.

Tot en met juli van dit jaar gingen al 63 woningbouwers bankroet, blijkt uit door Cobouwopgevraagde gegevens bij bouwgarantieverzekeraars Woningborg en SWK. Over heel 2011 gingen 36 woningbouwbedrijven failliet. In de eerste zeven maanden van dit jaar werden zestien lopende bouwprojecten getroffen door omvallende bouwers.

De omgevallen bouwondernemingen lieten 732 onafgebouwde woningen op de bouwplaats achter. Over heel 2011 lag dat aantal op 668. In 2010 bleef de schade nog beperkt tot vier onafgebouwde projecten met 177 woningen.

“Het jaar 2012 ontwikkelt zich voor de bouw met stip tot het slechtste jaar”, zegt Walter Toemen, risicodirecteur bij Euler Hermes Nederland. De totale bouwsector stevent volgens hem af op 45 tot 65 procent meer faillissementen in vergelijking met vorig jaar. “Het totaalbeeld laat een dramatische verslechtering zien”, aldus Toemen. De overlevingskansen van gww-bedrijven zijn binnen de bouw het slechtst.

De verslechtering vertaalt zich in een recordaantal bouwbedrijven dat te koop staat. Ook ligt dit jaar het aantal opgeheven bouwbedrijven boven het aantal nieuw opgerichte ondernemingen. De afgelopen jaren lag de verhouding juist andersom.

Zes van de tien failliete woningbouwers met lopende bouwprojecten had een omzet onder de 50 miljoen euro. Een op de drie had een omzet tussen 50 en 100 miljoen euro. Het grootste bouwbedrijf dat dit jaar failliet ging was Moes, dat in 2010 een omzet van 104 miljoen euro boekte. Andere voorbeelden van dit jaar gefailleerde bouwondernemingen zijn Phanos, Bontenbal/Verweij, Witkamp, Welling, Baas Smits en Groothuis. Steeds vaker zijn het grote bedrijven met meer dan honderd werknemers die ten onder gaan.

> PAGINA 7: allergrootste bouwbedrijven blijven buiten schot

Het aantal faillissementen is tot en met juli dit jaar al bijna twee keer zo hoog als in 2011.Foto: Ton Borsboom

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels