nieuws

Natuurlijk pand met bijzondere blikvanger

bouwbreed

Natuurlijk pand met bijzondere blikvanger

Eén met de natuur. De uitbreiding van het buitencentrum van Staatsbosbeheer op de Sallandse Heuvelrug bij Nijverdal is doorspekt met natuurlijke materialen. Bovendien worden de lijnen van het glooiende landschap doorgetrokken. Blikvanger is een draaiende sterrenwachtkoepel van alucobond om de gehele sterrenhemel te zien.

Het voormalige bezoekerscentrum was nodig aan vervanging toe. ‘Cradle tot cradle’ moest van opdrachtgever Staatsbosbeheer het uitgangspunt zijn, daarom bleven de oude muren en spanten overeind. Die vormen nu de basis van het nieuwe gebouw dat qua oppervlakte een flink stuk groter wordt en door hoofdaannemer Van Dijk Groep uit Hardenberg wordt gerealiseerd. Voor de kozijnen en spanten is bijvoorbeeld FSC-gekeurd larikshout gebruikt afkomstig uit de eigen bossen van Staatsbosbeheer.

Het buitencentrum moet een eenheid met de omgeving vormen. De Sallandse Heuvelrug kenmerkt zich door het glooiende landschap. De architect heeft in zijn ontwerp zoveel mogelijk rekening gehouden met de lijnen van de omgeving. ‘‘Gelamineerde larikshouten spanten staan op de radialen die vanuit de betonnen kern met een diameter van 6 meter zijn doorgetrokken richting het maaiveld. Op de minimum toegestane plafondhoogte trekken we spanten weer omhoog zodat er nieuwe ruimten ontstaan”, legt ontwerper Henk Smit van Nijhoff Architecten te Wierden uit.

De dakvlakken van het pand worden opgebouwd met I-liggers aan de bovenzijde afgedekt met OSB-beplating. De onderzijde is voorzien van een pro clima dampremmende membraan. ‘‘De tussenruimte spuiten we vol met cellulose-vlokken. Het materiaal bestaat uit gerecycleerd krantenpapier dat tot vlokken is verwerkt. Cellulose is een isolatiemateriaal dat heel wat voordelen in zich heeft. Ten eerste is het makkelijk aan te brengen en is de kans op kieren uitgesloten. Bovendien is dit materiaal ten opzichte van minerale wol een prima vochtregulator en zorgt het voor een prima binnenklimaat”, legt projectleider Aart-Jan van Wijncoop van Van Dijk Groep uit.

Het dak rond de kern loopt slechts op één plek door richting het maaiveld. Deze ruimte krijgt als bedekking een mos-sedum begroeiing, in tegenstelling tot de drie andere ‘uitstekende’ stukken die met vierzijdig geschaafde Platohout-planken worden bedekt. De gemodificeerde naaldhoutsoorten zijn door persing en verhitting rottingsresistent gemaakt. Het accentueert nog meer de natuurlijke uitstraling van het pand.

Ronde kern

De tekeningen moesten op het laatste mo ment nog wel worden aangepast. Sterrenwacht Hellendoorn werd namelijk aan de gebruikers toegevoegd. De uitgangspunten in het ontwerp van Henk Smit maakten dit goed mogelijk. ‘‘De ronde kern is ook als basis gebruikt voor de toren waarin een planetarium en een sterrenwachtkoepel voor een telescoop van de Sterrenwacht komen.”

De betonnen schacht wordt tot een hoogte van 12,5 meter opgetopt. Inclusief koepel krijgt het gebouw een totale hoogte van 16 meter. Het ronde element van bronskleurig Alucobond is geprefabriceerd en dient al s observatieplatform. Het materiaal bestaat uit sandwichplaten van aluminium polyethyleen en aluminium en heeft een dikte van 5 millimeter. De kern is geëxtrudeerd.

De 2500 kilo wegende koepel wordt in z’n geheel op de in het werk gestorte toren gehesen. ‘‘Door een gemotoriseerd tandheugelsysteem kan de koepel ronddraaien. Een speciaal luik zorgt er voor dat het ronde dak open kan. De mensen die straks naar de sterrenhemel kijken, willen d e hemel in alle richtingen zien.”

Projectgegevens

Opdrachtgever:Staatsbosbeheer Regio Oost

Architect:Nijhoff Architecten, Wierden

Hoofdaannemer:Van Dijk Groep, Hardenberg

Prefab koepel:Binkhorstdesign, Zwaag

Aanneemkosten:1,9 miljoen euro

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels