nieuws

‘Toonbeeld van duurzaamheid’ staat in Houten

bouwbreed

Gebruikte Stelcon-platen, uitgebroken betonnen straatklinkers, oude pallets en afgekeurde steigerplanken. Diverse restmaterialen schreef Arcadis voor in het ontwerp voor een duurzame kringloopwinkel in Houten. “Voor ruim 1,2 miljoen euro, net zoveel als voor een ‘gewoon’ gebouw”, zegt Han Eijbergen die voor Arcadis de bouw begeleidde.

De wi nkel gaat morgen officieel open en moet een toonbeeld van duurzaamheid worden, vinden Eijbergen en de gemeente Houten die er de opdracht voor gaf. Dat is mede de reden dat de gemeente voor de winkel zo weinig mogelijk nieuwe materialen wilde gebruiken. “De productie en het vervoer van nieuwe materialen brengt meer CO 2in de lucht dan hergebruik van bestaande materialen”, licht afdelingshoofd Gerard Rill van Houtens dienst Openbare werken de keuze toe.

De plint van de gevel is gemaakt uit Stelcon-platen die eerder werden gebruikt bij een tijdelijke school in Houten. Met deze betonnen platen is ook het terrein rond de winkel afgewerkt. De gebruikte straatklinkers zijn verwerkt als passtukken naast de Stelcon-platen. De stichting Triade uit Almere maakte het sloophout gereed voor hergebruik als gevelbekleding. Triade heeft mensen met beperkte mogelijkheden in dienst. Medewerkers van leerwerkbedrijf De Sluisgroep uit Woerden monteerden de planken met aannemer Van Bekkum uit Amersfoort.

Het hout voor de gevel zou eerst dichter bij huis worden gehaald, vertelt Rill. “De Beelengroep bood aanvankelijk aan sloophout te leveren, maar dat bleek bewerkt hout te zijn: geschilderd en verduurzaamd met middelen die nu verboden zijn. Daar is niet heel veel meer mee te doen.” De monteurs moesten ook van elders komen omdat Houten geen leerwerkbedrijf heeft zoals De Sluisgroep. Het resultaat gaat zeker tien jaar mee, verwacht Eijbergen. Waterslagen zorgen ervoor dat regenwater niet te veel vat krijgt op de onbehandelde planken terwijl pvc-folie de achterliggende muur droog houdt.

De draagconstructie van de winkel zou eveneens uit hout worden gemaakt. “Onder de streep bleek staal duurzamer dan gelijmde houten spanten omdat staal beter te herverwerken is”, legt Rill uit.

Fundering

De kolommen die het pand dragen zijn onderheid. In theorie zou daarvoor de fundering kunnen worden gebruikt van de waterzuivering die eerder op de locatie van de kringloopwinkel stond. “Die fundering stamt uit de jaren zestig”, zegt Eijbergen. “Het leek ons niet zo verstandig om daar nog op te vertrouwen.”

Tussen de kolommen ligt een ‘losse’ vloer. Die hoefde niet onderheid; in plaats daarvan is de bodem verstevigd met Roadcem, een product uit de wegenbouw voor het stabiliseren van de ondergrond. De bodem is daardoor in Eijbergens woorden zo stevig geworden dat de vloer ruim 20 centimeter dunner kon worden. In de vloer zijn verwarmingslussen gelegd die weer zijn aangesloten op een warmtepomp. “Vergeleken met andere elektrische voorzieningen is de warmtepomp de grootste stroomverbruiker van het pand”, zegt Eijbergen. “Maar onder de streep blijft verwarming door middel van bodemenergie duurzamer dan gas.”

Zonnepanelen

Op termijn voorziet het gebouw zich via een omweg zelf van stroom. De gemeente laat op het dak zonnepanelen monteren. “De kringloopwinkel meet 35 bij 20 meter; plaats genoeg voor zonnepanelen”, vindt Eijbergen. De opbrengst gaat direct het openbare net in. De led-armaturen die de winkel verlichten nemen daarvan maar een bescheiden vermogen terug.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels