nieuws

Minder handwerk bij het
bekleden van dijken

bouwbreed

Bij het machinaal plaatsen van betonzuilen is steeds minder aanvullend handzetwerk nodig. Bovendien worden de zuilen ‘vriendelijker’ voor het ecosysteem rond de dijk.

Dertig jaar geleden ontwikkelde het Nederlandse bedrijf Gebroeders Rook betonzuilen met het uiterlijk van klassieke basaltzuilen. Na enkele overnames ging het bedrijf uiteindelijk op in Holcim Nederland, dat de dijkbekleding onder de naam Basalton op de markt brengt. De zuilen hebben net als hun klassieke tegenhangers een onregelmatig bovenvlak en een doorsnede van een onregelmatige achthoek. Om ze machinaal te kunnen plaatsen worden ze geleverd in pakketten met achttien losse, onderling verschillende zuilen in een onregelmatig polygoon verband, goed voor ongeveer 1,3 vierkante meter dijkbekleding. De pakketten zijn met opzet min of meer vlak aan de uiteindelijke lage en hoge zijde, waardoor het mogelijk wordt ook bochten in een dijk machinaal te bekleden.

Octrooi NL2005630 beschrijft een verdere ontwikkeling van de zuilen tot een eco-versie, met een deklaag van lavasteen. Deze laag bestaat voor 50 procent uit open ruimtes en zal langzamer drogen dan de rest van de zuil. Hierdoor maken ze de dijkbekleding makkelijker bewoonbaar voor planten en diertjes. Speciaal voor gebruik in getijdegebieden voorziet het octrooi in een komvormige uitsparing in de deklaag. Deze dient als waterreservoir voor het overbruggen van de uren waarin het water zich heeft teruggetrokken en houdt de poreuze laag nog langer vochtig. Jean-Pierre Quataert – commercieel verantwoordelijk voor Basalton – ontwikkelde de ecovariant samen met de technische mensen in zijn team: “Zuilen met alleen die poreuze deklaag zijn inmiddels bij ons in productie en worden veel toegepast langs rivieren, omdat ook grassen en andere planten zich er makkelijker in settelen. Met de versie die is voorzien van een uitholling zijn wel proeven gedaan, maar deze is niet in productie.”

Octrooi NL2005631 gaat over een andere doorontwikkeling van de Basalton-zuilen. Quataert: “ Je begint altijd onder aan de dijk met het plaatsen van pakketten van achttien zuilen en komt langzamerhand steeds 120 centimeter hoger. Zeedijken hebben vaak een schouwstrook waar je meestal niet goed op uitkomt. Vroeger moest een ervaren steenzetter dan een pakket openbreken en het in een uitgerektere vorm weer steen voor steen opbouwen. We hebben daarom ‘eindsets’ bedacht, met vier rijen van vier zuilen, waarmee je machinaal een of meer aanvullende stroken van 27,5 centimeter breed kunt leggen. Zo voorkomen we ook hier weer handzetwerk.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels