nieuws

Europese staalproductie blijft fors achter bij wereldwijd herstel

bouwbreed

De staalproductie in de landen van de Europese Unie is in februari met 3,8 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In Noord-Amerika daarentegen namen de volumes met 9,1 procent toe.

Terwijl elders in de wereld geprofiteerd wordt van het economische herstel zit Europa nog in de put. In Groot-Brittannië, zijn machtige staalrol is vervlogen historie, zakte de productie met een kwart tot 562.000 ton. Met die hoeveelheid ruwe staal plaatst het Verenigd Koningrijk zich in de rij van kleine staallanden zoals Nederland (547.000 ton), Oostenrijk (598.000 ton) en Egypte (532.000 ton). Van de Europese top vier zagen in februari Duitsland (1,6 miljoen ton) en Spanje (1,2 miljoen ton) hun productie slinken. Duitsland haalde 3,1 procent minder uit zijn hoogovens dan een jaar geleden.

Verval

Het verval in Spanje bedraagt 14,3 procent. Italië greep de kans aan om zijn volumes met 4,5 procent te verhogen tot 2,4 miljoen ton. Frankrijk sprong 9,3 procent vooruit naar 1,3 miljoen ton. In Amerika voeren de belangrijkste staallanden hun productie flink op. De Verenigde Staten noteert een plus van 8,5 procent en kwam in februari uit op 7,3 miljoen ton. Dankzij die prestatie is het land van Obama – na China en Japan – weer de derde staalproducent ter wereld. Canada realiseerde een groei van 21,3 procent en rukte op naar een hoeveelheid van 1,1 miljoen ton. Mexico is met een volume van 1,5 miljoen ton, een stijging van 5 procent, nog een maatje groter dan Canada. In Rusland stabiliseerde de staalproductie zich op 5,6 miljoen ton. Buurland Oekraïne zag zijn volume met 1,6 procent dalen tot 2,7 miljoen ton. In het Verre Oosten kampen de landen Japan, Taiwan en zelfs ook India met een lichte krimp. China (55,9 miljoen ton) beperkte zijn groei tot 3 procent. Zuid-Korea voerde de productie met 7,6 procent op tot 5,5 miljoen ton.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels