nieuws

Piepschuim tegen schade trillingen

bouwbreed

Piepschuim tegen schade trillingen

Een pakket eps tegen de funderingsbalken kan trillingen door bouwwerkzaamheden en verkeer effectief afvangen, blijkt uit een experiment in Rotterdam. De goedkoopste soort piepschuim heeft het grootste effect en vermindert trillingen met zeker 65 procent.

De Rotterdamse wethouder Hamit Karakus (wonen) is van plan de maatregel actief onder de aandacht van aannemers te brengen. Zij kunnen op die manier de kans op schade rond bouwwerken terugdringen. Dat is volgens de wethouder veel beter dan monitoren, want dan wordt er pas ingegrepen als er een drempelwaarde wordt overschreden. Vaak is het kwaad dan al geschied. Om effectief trillingen te onderscheppen moet het piepschuim vanaf maaiveld tot aan de onderkant van de fundering worden geplaatst, meestal 1 tot 1,5 meter diep. Daarna kan het zand weer worden aangevuld, de stoeptegels aangebracht en kunnen de bouw- of sloopwerkzaamheden beginnen. Ook trillingen door zwaar vrachtverkeer worden gebroken.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels