nieuws

Duurzaamheid is bij ASN een breed begrip

bouwbreed

De ASN Bank heeft eigen, strikte duurzaamheidscriteria toegepast bij de selectie van bouwpartijen voor de renovatie en verduurzaming van het bijna vijftig jaar oude Haagse kantoor dat de bank eind maart betrekt.

ASN stelde als voorwaarde bij de aanbesteding dat de bedrijven uit Den Haag of omgeving moeten komen. Het doel: bovenmatig heen- en weerreizen van werknemers voorkomen. “De architect komt dagelijks op zijn fiets langs”, weet adjunct-directeur Joyce van der Est van ASN. Ze onderstreept dat een regionale tak van een landelijk bedrijf ook kan voldoen.

De leveranciers zijn eveneens gezocht in de Haagse regio. Volgens haar bleef ondanks de afstandseisen voldoende keus over. Zoveel, dat het geen probleem bleek gegadigden verder te screenen op hun duurzaamheidsprestatie. Veel bedrijven zouden niet door die selectie heenkomen.

“Bedrijven moeten”, verklaart ze, “minimaal zijn aangesloten bij (de kennis- en netwerkorganisatie voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, red.) MVO Nederland. Bovendien moeten ze intern al een duurzaamheidsslag hebben gemaakt. Daarnaast vragen we een lijst van gerealiseerde projecten. De bedrijven die uiteindelijk met ASN in zee gaan, moeten onze duurzaamheidsverklaring ondertekenen.”

Kledingvoorschriften

Kandidaat-opdrachtnemers kregen te maken met een onderzoek om ze nader de maat te kunnen nemen. De bedrijven moesten aangeven hoe de werknemers op de bouw worden begeleid. Opvallend zijn de kledingvoorschriften. “Geen ontblote bovenlijven, korte broeken of sandalen”, somt de adjunct-directeur op. Voor de werknemers zelf verlangt ASN in elk geval dat ze veilig kunnen werken. Ook moeten de aannemers erop toezien dat hun mensen de voorgeschreven scheiding van afvalstromen daadwerkelijk toepassen.

Duurzaamheid is bij ASN een breed begrip, dat veel verder gaat dan energiezuinigheid, verklaart Van der Est. Maar energiezuinig wordt het kantoor uit 1964 ook. Het gaat van een energielabel “minder dan G” naar label A. Het is een voormalige Rijkskantoor, dat werd gehuurd van het Zweedse pensioenfonds Alecta. Van der Est noemt het “netjes achtergelaten maar zeer gedateerd”. Ze noemt als voorbeelden van dat laatste onder meer de flinke koudebruggen in de gevel en een niet geïsoleerde beglazing en dak.

De gevel werd naar buiten geplaatst en goed geïsoleerd. Door die verplaatsing verdwenen ook de koudebruggen. Van der Est verwacht dat de vergunning voor warmte-koudeopslag (wko) in de bodem op korte termijn rond komt. Nodig is dat voor de laatste stap op weg naar energielabel A. Tot de ingebruikname van de wko zal het energielabel op niveau B liggen.

Materiaalgebruik is een ander aandachtspunt. Hergebruik heeft de voorkeur. “Bij alles wat we in het gebouw hebben ontmanteld, is gekeken naar mogelijkheden voor hergebruik in het project of anders recycling via de goed gescheiden afvalstromen. Veel toegepaste materialen zijn opnieuw gebruikt of tweedehands aangeschaft.” Ze noemt als voorbeelden radiatoren, vensterbanken, kabels, leidingen, de aanvoerkanalen voor warme en koude lucht en een flink deel van het meubilair. “Wat minder oogt, kan vaak nog goed naar een onopvallender plek. De kelder bijvoorbeeld. Die is helemaal vernieuwd met uitsluitend gebruikte materialen.” Oud hoeft niet minderwaardig te zijn, onderstreept ze. Integendeel. “Het is een leuk geheel geworden bij elkaar.”

Het kantoor aan de Bezuidenhoutseweg is met 3210 vierkante meter niet zo heel veel groter dan het huidige ASN-kantoor van 2100 vierkante meter in het centrum van Den Haag. Dat is een monumentaal pand met aanbouw. “We wilden daar aanvankelijk blijven. Het huurcontract loopt af. Wij wilden het gebouw graag verduurzamen om er weer twintig jaar mee verder te kunnen. Dat bleek niet mogelijk wat de eigenaar betreft.”

De nieuwe stek is aangekocht. Inclusief de grote verduurzamingsoperatie is het volgens de adjunct-directeur een economisch interessante zet. “Verschillende gebouwdelen waaronder het dak moesten toch al worden vernieuwd.” Ze ziet daarnaast “een gunstig verdienmodel” voor vrijwel alle duurzaamheidheidsmaatregelen. “Alleen niet voor de wko en het grijswatersysteem dat we laten installeren.” Geen nood, concludeert ze daarover, per saldo kan het er goed bij.

Projectgegevens

Kantoor: 3210 vierkante meter

Bouwjaar: 1964

Locatie: Bezuidenhoutseweg Den Haag

Opdrachtgever: ASN Bank

Architect: Ideaal Projects (Voorschoten)

Aannemer interieur: Boksman (Naaldwijk)

Aannemer Exterieur: Hemubo (hoofdaannemer Almere,

aanbestedingen in Den Haag en omgeving)

Kantoormeubilair: Gispen (Den Haag)

Elektra: Van Ginderen (Den Haag)

Afvalscheiding: Van Gansewinkel (Vlaardingen)

Kantoorbeplanting: Zuidkoop (De Lier)

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels