nieuws

‘Woningmarkt op gang met 3 miljard’

bouwbreed Premium

De woningmarkt kan vrij eenvoudig weer op gang worden geholpen als pensioenfondsen met elkaar zo’n 2 à 3 miljard euro gaan investeren in hypotheken.

Syntrus Achmea leent pensioengeld één op één aan woningkopers

Dat stelt Hugo Ouwehand, directeur hypotheken van pensioenbelegger Syntrus Achmea.

Het recente voorstel van pensioenreuzen APG en PGGM voor het oprichten van een Nationale Hypotheekbank suggereert volgens Ouwehand ten onrechte dat er nog veel hobbels genomen moeten worden om pensioenfondsen over te halen om te investeren in hypotheken. Volgens Ouwehand investeert Syntrus Achmea al jaren in hypotheken. De pensioenbelegger heeft namens tientallen pensioenfondsen voor 2,3 miljard euro in particuliere hypotheken belegd.

De staatsgarantie waar APG en PGGM om vragen is volgens Ouwehand helemaal niet nodig. Syntrus-dochter Syntrus Achmea Real Estate & Finance leent het pensioengeld één op één aan woningkopers. Volgens Ouwehand werd de afgelopen tien jaar een rendement gehaald van 5 procent. “Fors hoger dan op staatsobligaties met een min of meer vergelijkbaar risicoprofiel”, aldus de hypotheekdirecteur op de website van de pensioenbelegger.

Het dichten van het funding-gap van de banken van 300 miljard euro, is niet nodig. Met een kleine 3 miljard euro kan de woningmarkt volgens Ouwehand al een flinke impuls krijgen.

De pensioenfondsen zouden zich vooral kunnen richten op de starters, omdat die de hele verhuisketen op gang brengen. Als je uitgaat dat van de 114.000 woningen die afgelopen jaar verkocht werden, 15 procent door starters werd gekocht met een gemiddelde prijs van 217.000 euro, heb je volgens Ouwehand 3,7 miljard euro nodig om alle aankopen van starters gedurende één jaar van een hypotheek te voorzien van 100 procent van de aankoopprijs.

“In werkelijkheid liggen de koopprijzen van starterswoningen veel lager en wordt er geen 100 procent-financiering verstrekt. Een investering van 2 à 3 miljard euro in hypotheken per jaar zou dan ook genoeg moeten zijn om de Nederlandse woningmarkt flink op gang te helpen.”

De Nederlandse pensioenfondsen beheren gezamenlijk een vermogen van ongeveer 870 mard euro. APG neemt daarvan 316 miljard euro onder zijn hoede, PGGM 115 en Syntrus Achmea 60 miljard.

Beleggingsspecialisten wijzen erop dat beleggen in hypotheken zeker in deze tijd gu nstig is. Behalve stabiele kasstromen en een hoog direct rendement zijn hypotheekbeleggingen weinig risicovol.

Reageer op dit artikel