nieuws

Winter-WW leidt tot oneinigheid organisaties

bouwbreed Premium

De solidariteit in de bouwsector is ver te zoeken als het gaat over de winter-WW. Slaan andere sectoren in crisistijd de handen ineen, Bouwend Nederland en de Aannemersfederatie vechten elkaar de tent uit.

“Ik begeef me liever niet in het wespennest van de bouw”, verklaart een bron die de onderhandelingen over de nieuwe winter-WW namens een andere sector op de voet volgt.

Hij aanschouwt het conflict tussen Bouwend Nederland en de Aannemersfederatie vol verbazing. De onderhandelaar spreekt van een solidariteitsprobleem. Om grote bedragen kan het volgens hem nooit gaan.

Het ‘nieuwe’ probleem dat vooral de bouw splijt, heet het vorstverlet. Waar alle werkgevers en werknemers in Nederland het eens lijken te worden over een uniforme wachtdagenregeling van tien dagen, “moet” er voor de bouw een uitzonderingspositie komen. “Het kan niet zo zijn dat de een betaalt voor de ander”, zo luidde vrijdag in deze krant de onderbouwing van werkgeversorganisatie VNO NCW.

De Aannemersfederatie reageerde verbijsterd. Hoe durfde VNO NCW voor de hele bouwsector te kunnen spreken? “Een koude oorlog? Wij zien ineens brieven voorbij komen waar wij niet meer op staan. Dat geeft mij niet het teken dat we het goed met elkaar menen”, verklaart directeur Wim van der Maas.

De directeur gaat iets rechtzetten. Tal van Eerste Kamerleden die zich dinsdag buigen over het plan van minister Asscher, zijn volgens hem bewust op het verkeerde been gezet. “In de brief aan de Senaat dringen wij er op aan dat er geen onderscheid gemaakt mag worden tussen de verschillende bedrijfstakken. Als het tien wachtdagen wordt, waarom dan niet voor de bouw?”

Bouwend Nederland weet dat wel. “Veel bouwbedrijven wapenden zich in de afgelopen jaren tegen de gevolgen van onwerkbaar weer door vorst. Ze investeerden in winterkleding of ze plannen hun werkzaamheden zo in dat ze bewust tijd vrij maken voor interne scholingsactiviteiten in de wintermaanden. Zij mogen niet de dupe worden van verdere aanpassing van de winter-WW. De eigen-risicoperiode is pas al teruggebracht van 22 naar 17 dagen. Verder terugschroeven naar tien dagen brengt onvermijdelijke hogere premielasten met zich mee voor alle ondernemers”, verklaart een woordvoerder schriftelijk.

Van der Maas hoopt dat “de democratie zegeviert”. “Op één partij na is iedereen voor een regeling met tien wachtdagen.” Het laatste woord is aan minister Asscher.

Reageer op dit artikel