nieuws

Waslijst van corporaties met bouwstop groeit snel

bouwbreed

Corporaties hebben de afgelopen weken massaal bouwprojecten geschrapt als gevolg van het regeerakkoord. De waslijst groeit met de dag.

Eerst waren er de studentenhuisvesters die hard aan de bel trokken. Het exploiteren van studentenwoningen is volgens hen niet meer rendabel met het nieuwe huurbeleid. Daarna kwamen de andere corporaties die verschrikt naar de cijfers onder de streep in hun begroting keken. Om er enkele te noemen: Woonwaard, Bergopwaarts, Mitros, Vidomes, Welwonen. Dudok Wonen, Elan Wonen, Domesta, Stadlander, Alleewonen. Bijna elke dag melden zich nieuwe corporaties die bouwprojecten afblazen. Vaak worden alle nieuwbouwprojecten stilgezet, soms gaat het om honderden miljoenen euro’s aan projecten. De corporaties besluiten tot een bouwstop omdat vier onafhankelijke onderzoeken erop wijzen dat ze anders financieel de afgrond in glijden. De bouwstop treft vooral woningbouwers, die vorige week ook nog eens te horen kregen dat ze dit jaar en volgend jaar op een omzetverlies van 16 procent moeten rekenen.

Minister Blok heeft voorlopig geen haast. Hij laat onderzoeken hoe het kan dat de voorspellingen van het CPB zoveel afwijken van de prognoses van onder andere het Centraal Fonds Volkshuivesting.

Reageer op dit artikel