nieuws

Vuurtorentje te koop

bouwbreed

Het vuurtorentje van Willemstad staat te koop. Maar niemand wil het bedrag betalen dat de gemeente Moerdijk in gedachten heeft. De gebruiksmogelijkheden van deze stairway to heaven zijn dan ook uiterst beperkt, blijkt uit de toelichting van voorlichter Axel Dees.

Over wat voor object hebben we het?

“Over de enige vuurtoren van Brabant. Gebouwd in 1946 ter vervanging van zijn voorganger die in de oorlog verloren ging, en buiten gebruik gesteld in 1986. Hij staat op een mooie plek, vlakbij de jachthaven.”

Het oogt als een klein torentje.

“Het is inderdaad geen imposant bouwwerk. De toren is twee meter zeventig in het vierkant en twaalf meter hoog. Bijna alle ruimte wordt ingenomen door de trap. Bovenaan staat de lamp, maar die werkt niet meer. Je hebt er een heel leuk uitzicht over het Hollands Diep.”

Maar niemand wil dat mooie uitzicht kopen.

“De notaris heeft één bieding ontvangen. Dat bod hebben we afgewezen, het was lager dan de getaxeerde waarde en we gaan zo’n bijzonder object natuurlijk niet wegdoen voor een habbekrats.”

Wat moet de toren kosten?

“Daar mag ik geen uitspraak over doen. U mag bieden.”

Wat kun je in of met dat bijzondere object, behalve de trap beklimmen?

“De gemeente zelf had geen bestemming voor ogen. Daarom hebben we deze uitdaging in de markt neergelegd. We hoopten op een creatief idee.”

Maar helaas.

“Voor het peilhuisje, waar de waterstanden werden gemeten en dat ook in de verkoop stond, was wel behoorlijk wat belangstelling. Dat is inmiddels verkocht. Het heeft meer vloeroppervlak dan de vuurtoren. Je kunt er bijvoorbeeld een ijssalon in beginnen.”

En de vuurtoren? Slopen maar?

“Dat wordt niet overwogen. Misschien kunnen we de huidige functie uitbreiden. De toren is nu in beheer bij een inwoner die eens per maand met bezoekers naar de top klimt. We zouden de openingstijden kunnen verruimen en entree gaan vragen om uit de kosten te komen.”

Reageer op dit artikel