nieuws

Verval in Nederlandse bouwbranche 10,6 procent

bouwbreed

De Nederlandse bouwproductie is van september op oktober met 1,4 procent geslonken. Vergeleken met een jaar geleden bedraagt volgens Eurostat het verval 10,6 procent.

Uit cijfers van het Europese statistische bureau Eurostat komt naar voren dat Nederland behoort tot de landen waar afgelopen jaar de bouwproductie het verste is weggezakt. Het ergst eraantoe is Portugal, met een verlies in twaalf maanden van 19,1 procent. Eveneens zwaar in de lappenmand zitten Slovenië (- 15,5 procent), Slowakije (-12,8 procent) en Italië (-12,1 procent).

Opvallend is dat ook Duitsland de bouwproductie ziet dalen. Met kleine schommelingen liet het land groei zien, de natie fungeert als de motor van de Europese economie. Maar oktober toont onverwacht een daling van 2 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Oorzaak is de scherpe daling van september op oktober van 5,3 procent. Signalen zijn aanwezig dat de opmars van de Duitse bouwproductie zich snel weer – in een gematigd tempo – zal voortzetten. De Duitsers bouwden in oktober een vijfde boven het niveau dat in 2005 werd gehaald. In september was de voorsprong op het peiljaar zelfs 26,8 procent.

Krimp

In Groot-Brittannië trok de bouw van september op oktober aan met 11,7 procent. De toename volgt op vier maanden van krimp. De Britse aannemers produceren net onder het niveau van 2005.

De Belgen produceren sinds de zomer flink boven het peil dat in 2005 gehaald werd. In september en oktober lagen de resultaten respectievelijk 11 en 24 procent beter dan zeven jaar geleden. De oktobercijfers zijn nog niet bekend. In de eurozone lag in oktober gemiddeld de bouwproductie 4,1 procent onder het peil van een jaar eerder. Het verlies in de infrasector (-5,3 procent) is groter dan bij de burgerlijke en utiliteitsbouw (-3,8 procent). Polen valt licht terug maar produceert nog altijd ruim twee keer zoveel als in 2005.

Reageer op dit artikel