nieuws

Tijdelijke school met grote vide en veel lichtinval

bouwbreed

Zo op het oog kan het schoolgebouw van het Hyperion Lyceum in Amsterdam-Noord decennialang dienstdoen. Toch is het onderkomen van de school in het plan Overhoeks aan het IJ gebouwd om slechts vijf jaar in gebruik te blijven.

“Alleen aan kleine dingen kun je inderdaad zien dat het niet om een permanent gebouw gaat”, zegt Mark van de Ven, hoofd techniek en ontwikkeling van bouwer De Meeuw Bouwsystemen. Zo mogen de maten voor de deuren iets kleiner zijn dan bij permanente bouw en zijn bijvoorbeeld ook de eisen ten aanzien van de toiletblokken lager.

Al die kleine zaken bij elkaar geven de tijdelijke bouw zowel prijstechnisch als uit oogpunt van snelheid van realiseren volgens Van de Ven een voorsprong op permanente bouw. Is aan de buitenzijde nog wel te zien dat hier sprake is van unitbouw, binnen is die associatie al veel minder duidelijk. Door slim gebruik te maken van liggers kunnen grote overspanningen worden gemaakt.

De school, in twee maanden tijd gebouwd met als basis units van 6 x 3 meter, is op deze manier voorzien van een ruime vide als ontmoetingsplaats. En boven de entree kon een groot overstek worden gemaakt. Opvallend aan de buitenzijde, en zeker bijzonder voor unitbouw, zijn de afwisselend grote en kleinere ramen, die ook in het dak voor veel lichtinval zorgen.

De architect van het schoolgebouw, Burton Hamfelt, heeft zich met dit project laten overtuigen van de mogelijkheden van modulaire bouw. Hij sluit zelfs niet uit dat dit, na de crisis, kan uitgroeien tot een nieuwe standaard in de bouw.

Reageer op dit artikel