nieuws

Te weinig beton voor Nederlandse berg

bouwbreed Premium

Beton kan geen noemenswaardige rol spelen bij de eventuele aanleg van de Nederlandse berg. Voor de 2 kilometer hoge constructie zou vier keer de wereldjaarproductie van beton nodig zijn.

Tot die conclusie komt een groep wiskundigen die zich over de plannen voor een Nederlandse berg heeft gebogen. De studiegroep Wiskunde met Industrie gaat elk jaar aan de slag met problemen uit de praktijk. Begin dit jaar droeg Bartels Ingenieurs de Nederlandse berg aan als onderwerp om hun analytisch vermogen op los te laten. Dat deden ze met verve.

In hun eindrapport concluderen de wiskundigen dat er nieuwe materialen nodig zijn voor de bouw van de berg. Want wil de berg een berg zijn, dan is de breedte-hoogteverhouding niet 3:7 zoals bij hoogbouw, maar eerder 7:3. Een berg van 2 kilometer hoogte krijgt dan een basis van ongeveer 14 bij 14 kilometer. Om het bouwwerk in beton uit te voeren zou viermaal de wereldjaarproductie nodig zijn.

Bergen aan Zee

Voor de meest geschikte plek komen de wiskundigen uit op een locatie uit de kust bij Bergen aan Zee. Daar vond ook de presentatie plaats van het eindrapport. Een locatie op het land zou enorme zettingen en bewegingen in de ondergrond tot gevolg hebben. De berg zelf zou tijdens de bouw ongeveer 11 meter de grond in zakken. De gebieden rondom aan de voet van de berg zou een even grote opwaartse beweging doormaken. Complete dorpen zouden daardoor worden opgetild.

De hoogte van de berg biedt wel ongekende voordelen. Zo zijn de windsnelheden bij de top zo hoog dat er windenergie kan worden geoogst met zogeheten windtunnels. Dat is volgens de wiskundigen veel efficiënter dan het inzetten van gebruikelijke windturbines die niet zijn gebouwd op dergelijke windsnelheden. Verder is ook de zonneschoorsteen-technologie kansrijk. Daarmee wordt een luchtstroom opgewekt door temperatuurverschillen die wordt omgezet in elektriciteit.

Reageer op dit artikel