nieuws

Taxatievolgsysteem geeft investeerders weer rust

bouwbreed Premium

Taxateurs slaan massaal de plank mis bij het bepalen van de waarde van vastgoed. Eef Bouman van Arcadis signaleert willekeur die varieert van de sky is the limit tot: dat pand is totaal niets waard.

“ De wi llekeur doet de beleggers geen goed. Je loopt het risico van paniekreacties. De toezichthouders hebben momenteel onvoldoende grip.”

Arcadis, specialist in financiële engineering, zet grote vraagtekens bij de vastgoedwaardes die momenteel in de boeken staan. Wie in 2008 een vijfjarige tophypotheek heeft afgesloten, kan volgend jaar de pineut zijn. Bouman rekent voor. “Stel dat het pand vier jaar geleden op 2,5 ton getaxeerd werd en nu nog maar op 180.000. Krijg je nog wel een financiering? Wie betaalt het verschil? Zo is het in de hele sector vastgoed. Bij verkoop incasseer je een flink verlies.”

Bouman bepleit invoering van een volgsysteem voor de waarde van het vastgoed waardoor de grootste schommelingen verdwijnen. Beleggers, gebruikers en toezichthouders profiteren daarvan. En in Boumans ogen ook de bouwers. Want als de waardes alle kanten opschieten, houden de investeerders hun geld liever op zak. Arcadis is een van de partijen die door de Nederlandse Bank en de Autoriteit Financiële Markten om advies is gevraagd om de waardebeoordeling en taxatie van vastgoed weer op de rails te krijgen.

Het taxatievolgsysteem combineert harde gegevens zoals het aantal vierkante meters en de functie van het gebouw met de te verwachten huuropbrengsten en toekomstige onderhoudskosten. Gelijktijdig wordt inzicht gegeven in de betekenis van functie- en kwaliteitswisselingen. Daardoor komen toekomstscenario’s in beeld die meer of minder aantrekkelijk zijn. Wat levert bijvoorbeeld verduurzaming op voor de energie- en onderhoudsrekeningen?

“Goed zou zijn om een taxatievolgsysteem in te voeren, een register van de taxaties. Daarbij moet aan de orde komen de driehoek van hardware, software en wat ik maar noem mindware. Hardware staat voor de harde, fysieke gegevens. Software voor zaken als de locatie en de bereikbaarheid. Mindware slaat op kennis die ik alleen met de beleidsbeheerders wil delen, handelskennis over de te behalen rendementen en weetjes die je tegenover anderen een voorsprong geven. Gaat in de buurt de school weg, dan neemt de reuring in het gebied af? Dan daalt de waarde van wanden en dat zou je in het register van de taxaties moeten kunnen terugvinden.”

De Nederlandse Bank en de AFM willen meer inzicht in de waardebepaling. Dat stelt nieuwe eisen aan de accountants, die op hun beurt een hogere kwaliteit van de taxateurs vragen.

Reageer op dit artikel