nieuws

Tata houdt staal warm met theemuts en spaart energie

bouwbreed Premium

Tata Steel verwacht jaarlijks 10 miljoen kubieke meter gas uit te sparen door plakken staal op temperatuur te houden in warmhoudkamers totdat ze tot rollen kunnen worden uitgewalst. De plakken koelen minder af en hoeven niet meer helemaal opnieuw te worden opgewarmd voor het uitwalsen.

Sinds een week zijn drie warmhoudkamers in gebruik bij de vestiging in IJmuiden van Tata Steel. De kamers meten 14 bij 23 meter, zijn 4 meter hoog en rondom voorzien van een pakket van 25 centimeter isolatie. Elke kamer kan 2500 ton staal warmhouden volgens het principe van de theemuts. Het dak bestaat uit luiken die open kunnen schuiven, waardoor de kraan selectief plakken weg kan halen of neerleggen zonder het gevaar dat daarbij veel warmte ontsnapt. Op deze manier kan ongeveer een halve dagproductie van de Warmband op temperatuur gehouden worden en stijgt de zogenaamde warme inzet van plakken staal met zo’n 15 procent. Tata Steel heeft 4,5 miljoen euro geïnvesteerd in de realisatie van het project. Door deze en vergelijkbare maatregelen heeft het bedrijf de hoeveelheid energie nodig voor de productie van één ton staal sinds 1989 met 30 procent teruggedrongen.

Warme plakken staal gaan tot nu toe bij Tata per trein uit de fabriek naar een opslagterrein buiten. Zonder warmhoudkamers koelen ze daar in 48 uur af tot omgevingstemperatuur. Ze moeten dan opnieuw worden verwarmd voordat ze kunnen worden uitgerold. De warmhoudkamers kwamen tot stand door een samenwerking tussen de afdeling Projects & Technical Consultancy van Tata Steel en de firma Heilig uit Heerhugowaard.

Reageer op dit artikel