nieuws

Ratjetoe in evenwicht

bouwbreed Premium

Ratjetoe in evenwicht

De Utrechtse ‘Bastiaans Hof’ is zo goed als klaar. De uit staal en beton opgetrokken villa uit 1938 – een rijksmonument – heeft een zes jaar durende restauratie achter de rug.

In alles ademt de Bastiaans Hof’– in Utrecht beter bekend als ‘Villa Jongerius’ – het karakter van zijn ontwerper en eerste bewoner: Jan Jongerius (1888-1941), een puissant rijke hovenier, olieboer en transportondernemer die het als selfmade man graag breed liet hangen. Ofschoon katholiek tot op het bot en dus bekend met het gebod van armoede zag de entrepreneur Jongerius er geen been in zijn verworven rijkdommen uitbundig te etaleren.

Stijlvast was Jongerius niet. De villa is een mix van modernisme en art deco, met hier en daar een vleugje ‘Hollandse renaissance’ en een snufje Lodewijk XV-stijl. “Een ratjetoe eigenlijk, maar desondanks in evenwicht en daarom uniek”, erkent Belinda van Buiten, directeur van FBW en een van de aanjagers van de renovatie.

Lees morgen het hele artikel in Dagblad Cobouw

Reageer op dit artikel